Ünnepélyes keretek között mutatták be Kriskó János Varga László életútjáról készült interjúkötetét

2023. 10. 26., 10:14
Kígyózó sor várakozott dedikálásért a rendezvény kezdete előtt szerdán délután a Kecskeméti Református Egyházközség Újkollégiumának Dísztermében. Kriskó János interjúkötete Varga László nyugalmazott református lelkipásztor életpályáját foglalja magába.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 13 képet tartalmaz

Hosszú munkatársi kapcsolat köti össze Kriskó János televíziós szerkesztőt és Varga László nyugalmazott református lelkipásztort, akik már az első református gimnáziumi képzés újraindításakor is együtt dolgoztak. Az interjúk készítése során kialakult közöttük egy kölcsönös bizalmi viszony, ami elengedhetetlen volt a kötet létrejöttéhez.

Honnan indult a történet?

Kriskó János 2017-ben kapott felkérést, hogy készítsen interjút egy élettörténeteket közzé tevő könyv számára Varga Lászlóval.  Az „Én mindig építettem” című interjú volt a kezdet, amelyben Varga László élete néhány meghatározó jelentőségű időszakát elevenítette fel. Később egy újabb megbízás során az interjú folytatódott, majd több éven át tartott, míg végül körvonalazódott a kötet terve, és elkészültek a hiányzó fejezetek.

– Az interjúkészítés közben számolni kell vele, és az olvasónak is be kell kalkulálnia, hogy az emlékezet szelektív természetű. Gyakran elhagy az érintett számára kevésbé fontos elemeket, ugyanakkor felnagyít, jelentőségteljesebbé tesz számára fontos eseményeket vagy történéseket. Így mindazok, akik maguk is részesei voltak az eseménynek, joggal emlékezhetnek másként
— mondta köszöntőjében a szerző, Kriskó János. 

A véglegesnek tekintett interjúszöveg a több mint tíz találkozás során állt össze.

Mindennek rendelt ideje van
– Amikor János átadta az anyagait, még nem volt címe a leiratnak. Mivel legtöbbször álmomban érnek a legszebb gondolatok, így ez most sem történt másként: ez nem más, mint az Isten csodálatos munkája. Ebben a kötetben mindennek rendelt ideje van. Minden, ami történt, az úgy történt, ott és ahol kellett. Ez a gondviselő és a gondviselés munkája
— mondta el bevezetőjében Varga László.

A könyvbemutató során Varga László, sokak Laci bácsija kora gyermekkorától napjainkig mesélte el saját emlékeinek fontosnak tartott pillanatait Kriskó János kérdései alapján. Minden területet nem érinthetett a beszélgetés, de a jelen lévők számos fontos epizódot megismerhettek a lelkész életéből.

A 270 oldal terjedelmű, fényképekkel bőségesen illusztrált kötetet az olvasó egyfajta kalandregénykét is megélheti – hiszen gyakorlatilag az is. Borítója a mára elhíresült „Varga ződ” színt kapta, mint a Varga László lelkészi működései ideje alatt született épületek mindegyike. A kiadványhoz a kecskeméti református egyházközség irodájában lehet hozzájutni.