Változások a KAP-ban

2023. 01. 18., 16:17
Megkezdődött a gazdák tájékoztatása a Közös Agrárpolitika változásairól. Az új támogatási rendszer bevezetésével hangsúlyosabbak lesznek a klíma- és környezetvédelmi célok. Az újdonságokat elsőként Jánoshalmán hallhatták a gazdák, pénteken pedig Kecskeméten rendezik meg a tájékoztató fórumot a Kocsis Pál Mezőgazdasági Szakközépiskolában.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 10 képet tartalmaz

A 2022-es év nagy sikere volt, hogy november 7-én az Európai Bizottság elfogadta Magyarország Közös Agrárpolitikájának stratégiai tervét. Az új támogatási rendszer ismertetését egy fórumsorozattal kezdte meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezete az Agrárminisztériummal közösen. A gazdálkodók elsőként Jánoshalmán hallhattak a változásokról, pénteken pedig Kecskeméten ismertetik az új rendszert.

Első hallásra sok lesz az új információ, de falugazdászaink mindenkit keresni fognak, annak érdekében hogy gördülékenyebben sikerüljön mindenkinek a saját gazdaságára optimalizálni az új rendszert

A klíma- és környezetvédelmi célok ismét hangsúlyosabbá válnak az új KAP életbelépésével, de összességében nem jelentenek komoly kihívásokat a gazdálkodóknak. Többek között a tudatosabb növényvédőszer-, antibiotikum- és műtrágyahasználat, a fokozottabb talajvédelem, az ökológiai gazdálkodások mind elérendő célként jelennek meg a következő időszakban. Ezenkívül a generációváltás, a vidéki térségek fejlesztése, a biológiai sokféleség megőrzése és az élelmiszerfeldolgozás javítása is prioritás lesz.

Az alaptámogatás - ami eddig is meg volt a rendszerben - nem sokat fog változni, 147 euró jár hektáronként. Emellett lesz egy önkéntesen választható agro-ökológiai program (AÖP), ami a korábbi zöldítést váltja ki. Ennél 80 eurót tudnak hektáronként igénybe venni a termelők

Az elkövetkezendő öt év költségvetése a hazai KAP-ban összesen 14,7 milliárd euró. Ennek csaknem felét a magyar kormány biztosítja, az Európai Uniótól 8,4 milliárd euró forrás érkezik. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Agrárminisztérium szakmai ismertetősorozata Kecskeméten folytatódik pénteken, 15 órakor. A gazdafórumot a nagy érdeklődésre való tekintettel új helyszínen a Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskolában tartják meg.