Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság-Napirenden Kecskemét 2024-es költségvetése

2023. 12. 06., 14:54
Csak pozitív jelzőkkel illeték Kecskemét benyújtott 2024-es költségvetését kedden a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság tagjai. Mint az előterjesztés tárgyalása során elhangzott, a közel 50 milliárdos büdzsében 25 milliárd forint sajátbevételből származik, de a jó gazda gondosságát jelzi az is, hogy az általános tartalékkeret meghaladja az egymilliárd forintot.

Csütörtökön kerül a közgyűlés elé Kecskemét jövő évi költségvetése. A rendelet tervezetet ma (kedd) tárgyalta a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság. Mint az ülésen elhangzott a közel 50 milliárdos büdzsében 25 milliárd forint a város saját bevétele. Ezen belül is rekord magas, mintegy 20 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adóbevétel. A napirend kapcsán Kopping Rita baloldali képviselő rákérdezett, hogy miből adódik a kiugróan magas összeg. Mint a válaszokból kiderült ennek egyik oka, hogy 1.8 -ról 2 százalékra emelkedett iparűzési adó mértéke, a másik ok pedig az itt működő gazdasági társaságok teljesítményének növekedése.

Dr. Szabó József külsős bizottsági tag az előterjesztés kapcsán kiemelte, hogy a jó gazda gondosságát tükrözi Kecskemét 2024-es költségvetése. És bár a gazdasági nehézségek korszaka nem ért véget, a város így is tudott képezni több mint egymilliárdos általános tartalékot. A pénzügyi szakember a nagy tételek mellett olyan kisebb összegeket is kiemelt, mint a kórház 20 milliós, az S O S Gyermekfalu 30, az egyházak 31, valamint a civilek 19 milliós önkormányzati támogatása.

Fekete Gábor kormánypárti képviselő hozzászólásában az önkormányzati dolgozók egységes, januártól esedékes 29.600 forintos béremelését hangsúlyozta, hozzátéve a duplájára emelkedett cafetéria juttatást is.

Az előterjesztést végül a bizottság 4 igen és 3 tartózkodás mellett, ellenszavazat nélkül javasolja elfogadásra a csütörtöki közgyűlésnek.