Viharos idő –Elkerülhetőek a balesetek?

2023. 03. 13., 20:35
Bár ritka a szombati szélsőséges időjárás és még ritkább az olyan esemény, mint a tömegszerencsétlenséget okozó homokátfúvás, mégis több odafigyeléssel megelőzhetőek lennének az ekkora tragédiák. Kecskemét térségében és az Alföld egészén is érdemes odafigyelni – figyelmeztetnek a közlekedési szakemberek.
A március 11-én Herceghalomnál az M1-es autópályán történt tömegbalesetet feltehetően egy hirtelen porvihar okozta. (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A roncsok eltávolítása során egy holttestet is találtak az egyik kiégett autó alatt az M1-en történt szombati tömegbalesetet követően. A szerencsétlenséget feltehetően egy hirtelen porvihar okozta. Összesen 42 gépjármű volt érintett. Egy 44 éves férfi életét vesztette, további 39 ember sérült meg, a rendelkezésre álló adatok szerint ketten életveszélyesen, tizenketten súlyosan, huszonöten könnyebben, a sérültek között 10 gyerek is van.

A közlekedési szakemberek szerint a hasonló hirtelen vezetési gondok részben megelőzhetőek, igaz ez nagy fegyelmezettséget igényelne az autósoktól. Bács-Kiskun vármegyében is okozott problémákat a homokvihar, igaz hasonló szerencsétlenség nem történt. A homokátfúvások azonban nem ritkák az Alföldön.

Arról, hogy mit tehetünk ilyenkor, meghívott szakértőnkkel beszélgettünk a KTV Kiemelő című magazinműsorának hétfő esti adásában: