12 milliárdos fejlesztési program a jogi és ügyrendi bizottság ülésén

2023. 10. 16., 12:27
A csütörtöki közgyűlésre készülve hétfőn reggel megkezdték munkájukat a szakbizottságok. A jogi és ügyrendi bizottság ülésén többek között napirenden szerepelt a TOP Plusz Kecskemétnek járó, több mint 19 milliárdos forráskeretének felosztása. Mint kiderült a támogatói kérelmeket jövőre adják majd be, de az már biztos, hogy forrást kap majd a ménteleki illetve a kadafalvi óvoda fejlesztése is.

A nagyobb részt uniós forrást tartalmazó TOP Plusz programból 2027-ig 19.3 milliárd forintos forrás áll majd Kecskemét rendelkezésére városfejlesztési programok megvalósítására. A jogi és ügyrendi bizottság ülésén elhangzottak szerint az összeg nagynak tűnik, de a szükséges feladatokhoz nem elegendő.

Balogh Zoltán, a polgármesteri hivatal fejlesztéspolitikai irodájának vezetője azt mondta, hogy a tervek között szerepelnek intézményi fejlesztések, útépítések illetve energetikai korszerűsítések, utóbbiak között lesz 100%-ban finanszírozott is.

Ami már biztos, hogy a programból fog megvalósulni két óvoda fejlesztése, bővítése. A beruházások egyik helyszíne Méntelek lesz, a másik pedig Kadafalva. A projektek elindulásához szükséges támogatási kérelmeket legkésőbb 2024 elején fogják benyújtani. Szintén prioritásként szerepel a tervekben a Kiskörút leromlott állapotú szakaszainak felújítása is.      

Több konkrétumot egyelőre nem lehet tudni a TOP Plusz Kecskemétet érintő forrásainak felhasználásáról, hiszen az folyamatosan formálódik.

Az előterjesztést egyhangúlag támogatta a jogi és ügyrendi bizottság, de az a csütörtöki közgyűlés napirendjén is szerepel.