120 éves zongorát kapott a Neumann Egyetem CAMPUS-a

2023. 12. 15., 16:30
Zenével költözött be a történelem a Neumann János Egyetem CAMPUS épületének falai közé. Dehmal Károly mesterművét, korának legszebben szóló zongoráját helyezték el ma (pénteken) az épületben. A történelmi hangszert mától bármely zenekedvelő hallgató használhatja.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 30 képet tartalmaz

Kovács Márk Zoltán játszhatott elsőként egy polkát azon a Dehmal-zongorán, amely ma a Neumann János Egyetem CAMPUS-ára érkezett.

„Zene nélkül nincsen teljes ember” – Kodály Zoltán híres idézetével köszöntötte Gaál József alpolgármester az egybegyűlteket a zongora átadó ünnepségén. Mint elhangzott, több mint 120 évnyi történelem költözött a CAMPUS falai közé a különleges hangszerrel. A Dehmal Károly által készített zongorában csak a húrok húzóereje önmagában 18 tonna. Ami azonban igazán különlegessé teszi, az a belső technikája, ami miatt jóval lágyabban lehet rajta játszani, könnyebb lenyomni a billentyűit.

– Egy új épületben vagyunk, ahol egy 120 éves zongora került elhelyezésre, ami teljes mértékben illeszkedik ebbe az atmoszférába. Nagyon örülünk neki ­– mondta dr. Kovács Zsolt Ferenc, az egyetem tudományos rektorhelyettese az ünnepségen.

A zongorát két, az értékek megőrzése iránt elhivatott férfi, Kovács László Zsolt és dr. Kócsó Sándor találta meg Tiszaalpáron. A hangszer a Győri család hagyatékából került a helyi bencés apácarendhez, ahonnan már hangolva szállították a Neumann János Egyetemre.

– Magyar egyetemre magyar hangszer kerüljön. Ez egy rég elfeledett hangszer, ami fantasztikusan nagy díjakkal rendelkezik. 1895-ben és 1900-ban a párizsi világkiállításon aranyérmet szerzett és magyar millenniumi érdemkeresztet, valamint nápolyi érdemkeresztet is kapott, tehát a korszak legszebb hangú hangszere lehetett ­– mesélt a zongora történetéről Kovács László Zsolt agrármérnök.

Valószínűleg aki mától leül a zongorához, bele sem gondol, milyen nagy múltú hangszeren játszhat. Ami azonban biztos, mostantól bárki kedvére koptathatja a billentyűket, a CAMPUS-ban időzők legnagyobb örömére.