23. alkalommal rendezték meg a Színjátszó Maratont

2024. 06. 14., 12:50
Csütörtökön tartotta éves nagy seregszemléjét a Kecskeméti Színjátszó Műhely a Ciróka Bábszínházban. A XXIII. Színjátszó Maratonon idén öt előadást láthatott a közönség. A Waldorf Színcsillag, a Lazarcú Maszkák, a Kadásokk Színjátszókör és az Ifjú Morbid Színpad produkciója után egy különleges színházi csemegével is meglepték a közönséget.
Fotó: Gyenes Kata
A galéria 60 képet tartalmaz

A diákszínjátszóké volt a színpad csütörtökön a Ciróka Bábszínházban. Most rendezték meg ugyanis a XXIII. Színjátszó Maratont, a Kecskeméti Színjátszó Műhely éves seregszemléjét. A megnyitón Sárosi Gábor, a műhely vezetője köszöntötte a résztvevőket. Felidézte az első alkalmat, amikor édesanyja, Orbán Edit drámapedagógus a kamaraszínházban megrendezte a maratont.

– A rendezvény célja azóta is változatlan. Ilyenkor mutatjuk be utoljára a közönségnek azokat az előadásokat, amelyek a helyi, regionális és országos versenyeken sikeresen szerepeltek, és hozzájárultak ahhoz, hogy Kecskemét diákszínházi központtá formálódjon. Ilyenkor rögzítjük is az előadásokat az utókor számára, a diákok pedig elbúcsúzhatnak a számukra kedves szereptől, előadástól
— mondta Sárosi Gábor. 

Elsőként Sárosi Gábor két csapata mutatkozott be a maratonon. A Waldorf Színcsillag csapata Őrangyal című előadását,

a Ciróka Lazarcú Maszkák diákszínjátszó társulata pedig Refurbished című darabját adta elő nagy sikerrel.

Utánuk következtek a középiskolások. A Kadásokk Színjátszókör Az Elveszett Hetedik Nap című előadása adta elő, amely a Regionális Diákszínjátszó Találkozón különdíjat kapott fontos társadalmi üzenetéért. Az Ifjú Morbid Színpad Hova megyünk? Miért pont erre? című produkcióját „búcsúztatta”, amely az Országos Diákszínházi Fesztiválon elnyerte a LEGJOBB ELŐADÁS díját.

– Nem a versenyzés volt a fő célunk, ezért is volt hihetetlen meglepetés számunkra, hogy mégis elnyertük a fesztivál fődíját, amire évek óta nem volt példa. Nagyon örülünk az elismerésnek, úgy gondolom, hogy nagyon megérdemelte a csoport
—  nyilatkozta nekünk két előadás között Rácz Annamária, a Kadásokk Színjátszókör és az Ifjú Morbid Színpad vezetője.

A maratonon bemutatott darabok is hozzájárultak ahhoz, hogy Kecskemét mára diákszínjátszás egyik végvárává vált. Sajnos ugyanis a diákoknak a sok tanulás mellett egyre kevesebb idejük jut a játékra, ezzel együtt az anyagi támogatás is sokkal kevesebb. Ez ellen küzd a Kecskeméti Színjátszó Műhely. Folyamatosan pályáznak a forrásokra, számos rendezvényt szerveznek, igyekeznek megszólítani minél több diákot és pedagógust.

– A Kecskeméti Színjátszó Műhely nagyon erős alapokra épült, hisz az elmúlt 30 évben több mint 40 diplomás színjátszó végzett nálunk, akik utána az SZFE-n vagy Egerben a filmes képzésen, Szegeden a műsorvezetői szakon diplomáztak, és azóta a világ különböző pontjain dolgoznak
— árulta Sárosi Gábor. De akik más pályára készülnek, azok is kamatoztathatják a diákszínjátszó évek tapasztalatait.

A maraton meglepetés darabjában is szerepelt régi kecskeméti diákszínjátszó. A Nemes Nagy Ágnes Színészképzés végzősei hozták el Kecskemétre vizsgaelőadásukat, Lorca: Yermáját. A Színjátszó Maratonnal bővebben jövő kedden a Múzsa kulturális magazinban foglalkozunk.