3085 notebookot kaptak Kecskemét köznevelési intézményei

2024. 05. 14., 16:50
179 notebook-ot adtak át tegnap (hétfő) a Kodály Zoltán iskolának. A kormány jóvoltából érkeztek meg a diákok számára az eszközök. Az akció során Kecskemét köznevelési intézményeibe összesen 3085 notebook került, ebből a Kecskeméti Tankerületi Központhoz tartozó intézmények 2208 hordozható számítógépet kaptak.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 13 képet tartalmaz

179 notebook-ot adtak át tegnap a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolában. Az Európai Unió helyreállítási alapja adja meg a lehetőséget, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány negatív következményeit enyhítsék. A kormány jóvoltából Kecskemét köznevelési intézményeibe összesen 3085 notebook kerül, ebből a Kecskeméti Tankerületi Központhoz tartozó intézmények 2208 hordozható számítógépet kaptak.

- A notebookok nagy része a tanulók személyes használatába kerül, ezzel biztosítva az IKT eszközhasználat tanulást támogató lehetőségeit, és a gyerekek digitális kompetenciáinak a fejlődését. Ezeket az eszközöket az igénylést leadott szülők, illetve törvényes képviselők jogosultak átvenni. A személyes használatú gépeken túl intézményi használatra szolgáló notebookokat is kap majd az iskolák
— mondta Pálfi Tamás, a Kecskeméti Tankerületi Központ igazgatója.

Lebanov József, a Belügyminisztérium Köznevelési Stratégiai Főosztályának főosztályvezetője elmondta, a több mint 200 milliárd forint összegű projekt célja, hogy a jelenléti oktatásban  versenyképes, egyenlő hozzáférést biztosító minőségi köznevelést teremtsen, amelyhez a digitális eszközök jelentősen hozzá tudnak járulni.

- A projekt legnagyobb volumenű eszközbeszerzését a tanulói és tanár notebook-ok beszerzése és kiosztása jelenti, amelynek eredményeképpen 2025. decemberéig 579 ezer személyes használatú oktatási célra szolgáló hordozható notebook kiosztására kerül sor, amelyből 55 ezer darab kerül a pedagógusok számára kiosztásra
— tájékoztatott a rendezvényen Lebanov József, a Belügyminisztérium Köznevelési Stratégiai Főosztályának vezetője.

December 31-éig az intézményeknek további modern eszközöket is biztosítanak, egyebek mellett programozható robotokat, illetve drónokat. Engert Jakabné alpolgármester az eseményen elmondta, nagy problémát jelentett a családoknak a covid ideje alatt az otthoni tanulás, ezért növelni kellett és kell a mai napig az esélyegyenlőséget.

- A Covid idején mi városvezetők is megtapasztaltuk, hogy mit jelentett az online oktatás, és mekkora problémát jelentett egy-egy családban, hogy hiányzott a megfelelő eszköz. A gyermek nem tudott bekapcsolódni az oktatásba, és a város vezetése, több mint 100 eszközt kiosztott, hogy tudja segíteni ezeket a gyermekeket
— mondta Engert Jakabné, alpolgármester.

Országos szinten, 2022 tavaszán a 9. évfolyamosoknak és a pedagógusoknak 120.000 , majd 2023 őszén további 140.000 db notebook kiszállítására és átadására került sor. A projekt jelenlegi, harmadik fázisában az 5., 6. és 9. évfolyamos diákoknak, valamint a köznevelési intézményeknek 193.702 darab eszköz érkezik meg a nyári szünet előtt. A projekt a következő tanévben is folytatódik, az akkor ötödikes és kilencedik évfolyamos tanulók számára.