Kerekasztal-beszélgetés a 41. Magyar Sajtófotó Kiállításról

2023. 07. 14., 18:30
A Deák téren látható 41. Magyar Sajtófotó Kiállításról tartottak kerekasztal-beszélgetést a Hírös Agórában. A kiállított pályaművekről Bánkuti András Balogh Rudolf-díjas fotóriporter, Bús Csaba sajtófotós, Gyenes Kata fotográfus és Kriskó János televíziós szerkesztő beszélgetett.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 39 képet tartalmaz

Kerekasztal-beszélgetésen ismerkedhetett meg a közönség a mai napon a 41. Magyar Sajtófotó Kiállítással, amelyre ebben az évben összesen 269 fotográfus 2443 pályaművel (köztük 1881 egyedi képpel és 562 sorozattal) nevezett, a beküldött fotók száma pedig közel ezerrel haladta meg a tavalyit.

Magyar Sajtófotó Kiállítás minden évben izgalmas tárlatot nyújt a közönség felé, ugyanis egyfajta naplóként mutatja be az elmúlt időszak történéseit. Képet kapunk a fotóriporterek, fotósok munkájából, mit látnak a lencséjük mögött; milyen monumentális pillanatot vagy társadalmi aktualitást, történelmi jelenetet örökítenek meg. A kiállításnak köszönhetően minden évben megnézhetjük a saját szemünkkel is, melyek voltak az elmúlt év legmeghatározóbb pillanatai. Idén kiemelt szerepet kaptak a háborúról, tüntetésekről készített fotók, de több társadalmi kérdést feszegető képpel is szembesülhettünk.

A kiállítást Bánkuti András, Balogh Rudolf-díjas fotóriporter rendezte, akivel Kriskó János televíziós szerkesztő beszélgetett a Hírös Agórában Gyenes Kata fotográfus és Bús Csaba sajtófotós mellett. A fotóriporter elárulta, a kiállítás a Budapesti Fotófesztivál kiemelkedő része. Az 1982-ben megjelent első gyűjtemény kiadványának kiadása óta rendszeresen indítják a pályázatot. Elmesélte, az évek során rengeteget fejlődött a technika, a szerkesztés és persze a fotózás. Régi képeken megmutatta hogyan zajlott az akkoriban még előhívott fotók válogatása, mesélt azok nagyításáról és a kiadványba való beszerkesztéséről.

A Kecskemétre kitelepült vándorkiállítás egyfajta "vándorló" mása a Capa Központ eredeti kiállításának, ennek köszönhetően a vidéki települések lakói is megtekinthetik a pályaműveket. Az ötlet a covid időszaknak köszönhető, ugyanis a lezárások nem tették lehetővé a Capa Központban való kiállítás megtekintését, a szervezők pedig mindenáron nyilvánosságra akarták bocsájtani a műveket. A szabadtéri ingyenes kiállításoknak akkora sikere lett a településeken, hogy azóta is rendszeresen elindítják, így érkezett idén is Kecskemétre Pécsről, ami július 19-én vándorol tovább.

A mai (péntek) kerekasztal beszélgetésen a helyi fotósok meséltek saját élményeikről, tapasztalataikról, nosztalgiáztak a régi képek fölött. A családias rendezvényen a vendégek is aktív szereplői lehettek a beszélgetésnek.

A 6810 fotóból kiválogatott pályaműveket a Kecskemétre is kitelepült vándorkiállításon is bárki megtekintheti július 18-ig.

A kiállítás zsűri tagjai voltak: Szlukovényi Tamás (elnök), a Toronto/London székhelyű Archive of Modern Conflict kurátora, a Reuters volt globális fotó főszerkesztője; Stephane Arnaud 2000 óta képszerkesztője, 2016 óta fotó főszerkesztője az AFP francia hírügynökségnek; Adrian Evans (London, Nagy-Britannia), a Panos Pictures igazgatója; Daniela Mrazkova, cseh fotográfiai szakíró, újságíró, kurátor, a World Press Photo, illetve a Pictures of the Year többszöri zsűritagja; Stiller Ákos fotóriporter, a New York Times, a National Geographic, a CNN, a Spiegel, a Stern tudósítója.