Június 10-e fontos határidő a gazdáknak

2024. 05. 28., 20:17
A mezőgazdasági munkák, ahogyan országosan, úgy Bács-Kiskun vármegyében is folyamatosan zajlanak. A kinti munkafolyamatok mellett azonban a gazdáknak az egységes kérelmek beadásának fontos határidejére is ügyelnie kell.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Bács-Kiskun Vármegyei Igazgatóságánál arra kerestük többek között a választ, hogy milyen fázisban tartanak a tavaszi munkafolyamatok a mezőgazdaságban, mire számíthatnak a gazdálkodók és kiváltképp milyen fontos határidőre kell most figyelniük.

Gáspár Ferenc elnök elmondta stábunknak, hogy véget értek a tavaszi mezőgazdasági munkák. Az őszi kalászosok tavaszi fejtrágyázása, gyomirtózása megtörtént, mint ahogy a tavaszi kalászosoknál a magágy készítés- vetések is, sőt a kultivátorozások, gyomirtások is nagyrészt befejeződtek.

Kalászosaink minősége én azt gondolom, hogy a megyét áttekintve elég változó. Sajnos azt mindenki tapasztalhatta, hogy az időjárás eléggé hektikus és eléggé helyi szintű csapadékaink voltak. Tavaszi fagyok is kicsit megviselték a kalászosainkat és sajnos nagyon megoszló, hogy hol milyen mennyiségű csapadék volt
— fejtette ki Gáspár Ferenc, a NAK Bács-Kiskun vármegyei elnöke.

Összességében kalászosból közepes, közepes alatti átlagtermésre lehet számítani a megyében. A májusi eső aranyat ér, ez viszont már csak a tavaszi vetésű kultúráknál látszik, jó a nevelő idő, itt szép reményekkel lehet a jövőbe nézni.

A kinti munkafolyamatok mellett egy fontos határidőre különösen figyelni kell most a gazdálkodóknak.

Nagyon fontos, hogy nem szabad elfelejteni a gazdálkodóknak, hogy június 10-ig tudják beadni az egységes kérelmeket. Ez az előző években úgy volt, hogy volt egy szankciómentes időszak és volt egy szankcióval terhelt időszak, ahol néhány százalék levonásával be lehetett adni. Ez gyakorlatilag el lett törölve, és inkább két héttel meg lett nyújtva a beadási határidő, és gyakorlatilag szankciómentesen, büntetésmentesen tudják beadni. Én arra kérek minden gazdatársamat, hogy keressék a falugazdászokat, kérjenek időpontot
— mondta Gáspár Ferenc.

Összesen 44 jogcímben kell most beadni a támogatási kérelmet az egységes kérelem beadásával, így a szakember minden gazdát arra biztat, hogy nagyon figyeljenek erre a határidőre.

A témával bővebben a KTV Kiemelő magazinjának holnapi adásában foglalkozunk.