Harmadik alkalommal rendezték meg az Adamik Ferenc Emléktornát

2024. 09. 09., 15:10
Harmadik alkalommal rendezték meg az Adamik Ferenc Emléktornát a Mercedes-Benz Sport Akadémián szeptember 7-én. A Mercedes-Benz Gyár Nemzeti Kosárlabda Akadémia U11-es KKA Amazonok és Villámok és az U12-es KKA Csillagok és a KKA Vadmacskák leány csapatai mellett a két fővárosi vendég, a Csata Garfield és a Csata Csillagok, valamint a Török Sasfiókák és a Török Sasok jöttek el a hagyománnyá vált eseményre.
Fotó: Garaczi János
A galéria 12 képet tartalmaz

Adamik Csilla, a legendás kosárlabdaedző lánya, a kecskeméti akadémia lány szakágának a vezetője elmondta, hogy az elmúlt évhez képest változtattak az emléktorna időpontján, az augusztus helyett szeptemberre tették.

– Ez a torna egy nagyon fontos állomása a felkészülésünknek. Még van másfél hónap a bajnokságok indulásáig mind a két korosztállyal. Ez a torna megmutatta az adott, pillanatnyi helyzetünket, állapotunkat, és innen tudunk tovább építkezni. Külön örülök annak, hogy most nem tettük egy csapatba az U11-es és az U12-es korosztály legjobbjait és így is érmes tudott lenni az egyik csapatunk, elégedett vagyok a helytállásukkal - mondta Adamin Csilla.

Előre mutatónak nevezte, hogy szoros kapcsolatot sikerült kialakítani a Csatával és a Török Flórissal is.

– Nekünk a fővárosi csapatokkal könnyebb összehozni ilyen tornákat, mérkőzéseket, mert nincs nagy távolság. Én mint vezetőedző figyeltem, hogy hol tartanak a csapatok. Nagyon nagyok a szórások még, de mindenhol komoly intenzitással elkezdődött a munka és jó irányba haladunk. Büszke vagyok rá, hogy édesapám emlékét így tudjuk ápolni
— tette hozzá.

Ivkovicné Béres Tímea, a Kosárlabda Akadémia vezetője a torna zárásaként elmondott beszédében kiemelte: Ahogy a fa csak akkor hozhat bőséges termést, ha erős gyökerei vannak, úgy mi is csak akkor érhetünk el tartós sikereket, ha tiszteljük és ápoljuk hagyományainkat, értékeinket. A mérkőzéseken nem az eredmény, hanem a fejlődés volt a cél.

Az emléktornát nagyon sok szülő is megtekintette, akik figyelemmel kísérhették, hogy 11-12 éves leányaik ügyes akciókkal, óriási igyekezettel, fáradhatatlanul és sportszerűen küzdöttek minden mérkőzésen. Mindkét korosztályban a Csata leányai diadalmaskodtak.

Legendás edző volt

Adamik Ferenc (1930-2021) sokoldalú sportolóként vált ismertté, majd a kecskeméti női kosárlabda edzőjeként ért el kimagasló sikereket. A Katona József Gimnázium tanulóiból alakított együttes bekerült az első osztályba. Ez hatalmas és egyedülálló eredmény volt. Több évtizeden át sikeres kosárlabdaedzőként volt tevékeny Kecskemét sportéletében. 1965-től a Kecskeméti Egyetértés, 1967-től a Kecskeméti Dózsa, 1971-től 1981-ig a Kecskeméti SC csapatait edzette, 1988 után a Kecskeméti Sportiskola kosárlabda nevelőedzője volt. A Mercedes-Benz Sport Akadémián az „A” pálya Adamik Ferenc nevét viseli, valamint az épület előtt megnyitott Legendák Ligetében is megemlékeznek róla.