KRESZ Szafari a Kecskeméti Vadaskertben - 200 gyermek vett részt a megyei közlekedésbiztonsági versenyen

2024. 09. 18., 13:35
Európa szerte szeptember 16. és 22. között rendezik meg az Európai Mobilitási Hét eseményeit, amelynek idén is az Autómentes Nap lesz a záróeseménye vasárnap. Az egyhetes kampány keretében az ifjúság közlekedésbiztonsági oktatása kiemelkedő szerepet kap, így négy napon át KRESZ tanodát rendeznek számukra a Kecskeméti Rendőrkapitányság közreműködésével. Szerdán az oktatás keretében KRESZ Szafari versenyen vehettek részt az általános iskolások.
Fotó: Varjas Gabriella
A galéria 18 képet tartalmaz

Az Európai Mobilitási Hét keretében izgalmas kalandban vehettek részt a vármegyei szinten megrendezett KRESZ Szafari versenyen a tudásukat tesztelő iskolák negyedik osztályos tanulói. A verseny során a kecskeméti, kiskunfélegyházi, izsáki és kiskőrösi általános iskolások interaktív módon ismerhették meg a közlekedési szabályokat és a balesetmegelőzés fontosságát, miközben szórakoztató kalandokban részesültek. A házigazda ezúttal is a Kecskeméti Vadaskert volt.

- A feladatokat bizonyos állatfajokhoz csoportosítják, így nagyon jól tudnak a gyermekek asszociálni és megértik, hogy miért fontos mondjuk a bukósisakot használni. A tematikus bemutatók a rendőrséggel közösen lettek kialakítva. A bagoly kifutó mellett például olyan kvíz kérdésekre kell válaszolni, ami a biztonságos közlekedést segíti majd
— nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Zomboryné Polyák Irén, a Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettese.

A KRESZ Szafari során a diákok játékos formában sajátíthatták el a közlekedési szabályokat. 8 állomáson keresztül haladva, 15 perces feladatok során egy igazi „szafarin” vehettek részt a fiatalok, ahol 120 állatfaj 500 egyede figyelte a 200 gyerek versenyét. Minden állomás egy-egy fontos közlekedési szabály vagy balesetmegelőzési tudnivaló köré épült, amelyet a gyerekek interaktívan és élményszerűen tanulhattak meg. A verseny során olyan gyakorlati tapasztalatokat is szerezhettek, amelyeket később a mindennapi közlekedésben is hasznosíthatnak.

- A Vadaskert nyolc helyszínén különböző közlekedésbiztonsággal kapcsolatos feladatokat végeznek a gyerekek. Többek között KRESZ tesztet oldanak meg, közlekedési táblákkal ismerkednek activity játék keretén belül illetve van egy kocka kirakónk, amin szintén közlekedési táblákat tudnak kirakni, utána ezekről beszélgetnek. Rendőri karjelzésekkel ismerkednek, majd láthatóságot biztosító eszközöket kell, hogy felismerjenek illetve helyesen fel is kell azokat venniük
— mondta Dudásné Tóth Erika, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőrfőkapitányság Balesetmegelőzési Bizottságának titkára.

A résztvevő gyerekek az önkormányzat és a Kecskeméti Rendőrkapitányság jóvoltából ajándékokat kaptak, a díjátadóra 12.30 órakor került sor. A verseny első három helyezett osztályának díját az önkormányzat részéről Jánosi István tanácsnok adta át. A KRESZ Szafari célja, hogy a gyermekek számára a különböző közlekedési kihívásokkal és feladatokkal érthetővé és élvezetessé tegye a közlekedési szabályok betartását és tudatosítsa bennük a biztonságos közlekedés jelentőségét.