Elinduló és elmaradó fejlesztések Kadafalván - Lakossági fórumot tartott Leviczky Cirill városrészi képviselő

2024. 09. 19., 13:10
A Kadafalvára tervezett, méretében és funkciójában is egyedülálló közösségi ház építése volt a fő témája a szerda esti lakossági fórumnak, amelyet Leviczky Cirill, a városrész önkormányzati képviselője hívott össze. A rendezvényen kiderült az is, hogy jövő év elején megkezdi működését a bölcsőde, az óvoda bővítése pedig 2025 második felében indulhat el. Kiderült az is, hogy a Beretvás köz felújítása nem indulhat el, mert az természetvédelmi területet is érint. Egyelőre szintén lekerült a napirendről a felüljárón átvezető kerékpárút terve is, mert arra az autópálya üzemeltető és az állam között létrejött koncessziós szerződés nem ad lehetőséget.

Az elmúlt ötéves önkormányzati ciklust lezáró lakossági fórumra várta szerdán este a kadafalvi polgárokat a városrész önkormányzati képviselője. A rendezvényre a vártnál kevesebben jöttek el, aki viszont ott voltak láthatták a művelődési ház, illetve a köré tervezett közösségi terek terveit. Mint kiderült, az épület méretében és funkciójában is egyedi lesz – hangsúlyozta a Városháza fejlesztéspolitikai irodájának vezetője.

- Ballószögnek, Helvéciának és Homokbányának a szíve vagyunk. Egy másfajta perspektívában nézve centrális tér Kadafalva. Ezért lett ide egy ekkora épületkomplexum megálmodva
— hangsúlyozta Balogh Zoltán, a polgármesteri hivatal fejlesztéspolitikai irodájának vezetője.

Az épületben többek között lesz egy 150 fős nagyterem galériával, de lesz benne gyógyszertár, felnőtt és gyermek háziorvosi rendelő, védőnői szolgálat, posta, sőt egy üzletnek is lesz helye. Az udvaron pedig kialakítanak egy kemencével ellátott átriumhoz hasonló udvart, amely szintén rendezvényhelyszínként áll majd a kadafalviak rendelkezésére. A beruházás finanszírozása több forrásból, több ütemben történik majd, és leghamarabb 2028 táján készülhet el.

A lakossági fórumon többen is rákérdeztek a parkolók számára. Mint kiderült nagyobb számban nem terveztek várakozó helyeket az épület köré, de lesz egy szervízút, amelyet szükség esetén megnyitnak a gépkocsik számára, sőt a Nárcisz utca burkolása után ott is lesznek majd leállósávok. A rendezvényen Leviczky Cirill, a városrész képviselője is röviden beszámolt az elmúlt 5 évben történt fejlesztésekről, hangsúlyozva a kezdeti nehézségeket is.  

- Amikor 2019-ben képviselő lettem és próbáltam felvenni a szálakat, kerestem milyen ügyeket lehetne folytatni, esetleg meggyorsítani, szétnéztem és láttam nincsenek intézményi fejlesztésre programok, nincsenek olyan szálak, amelyeket föl lehetne venni
— mondta Leviczky Cirill a városrész önkormányzati képviselője .

A fórumon elhagzottak szerint jövő év elején megkezdi működését a bölcsőde. Az óvoda bővítése is elindulhat jövő év második felében. Nincsenek jó hírek viszont a Beretvás köz felújításáról, az ugyanis nem indulhat el, mert kiderült, hogy természetvédelmi területet is érintene.

Egyelőre szintén lekerült a napirendről az M5-ös felüljárón átvezető kerékpárút megépítésének terve, azt ugyanis nem teszi lehetővé a magyar állam valamint az autópálya üzemeltető között 1995-ben megkötött koncessziós szerződés. Ez 2029-ben jár le, akkor ismét napirendre kerül majd a terv.