A GAMF 60 éves évfordulóját ünnepelték

2024. 10. 04., 20:45
Gálavacsorát tartottak tegnap kora este a CAMPUS aulájában, ugyanis 60 éves évfordulóját ünnepli a Neumann János Egyetem GAMF Kara. Az ünnepségen Pósánné Rácz Annamária, a felsőoktatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár azt mondta: a műszaki informatikai képzés a felsőoktatás olyan területe, amely nemcsak a diákok jövőjét határozza meg, hanem az ország versenyképességét is alapjaiban befolyásolja.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 40 képet tartalmaz

„Veled fejlesztettük” szlogennel tartotta meg gálavacsoráját a Neumann János Egyetem csütörtökön délután. A GAMF Kar fennállásának 60. évfordulóját ünnepelték a vendégek. Az esemény dr. Tóth Ákos, az NJE GAMF Kar oktatási dékánhelyettesének tárogatójátékával vette kezdetét. Ezt követően az egyetem rektora, dr. Fülöp Tamás elmondta, „ez az alkalom nem csak egy kar, nem csak egy szervezeti egység ünnepe, hanem egy hosszú múltra visszatekintő, számottevő felsőoktatási, gazdasági, társadalmi presztízzsel rendelkező intézmény és szakmai közösség ünnepe.”

– A GAMF Kar közösségének a hagyományok tisztelete és a folyamatos megújulás képessége révén mindig sikerült jó válaszokat találnia az intézményt ért változások és kihívások dinamikájában. Az elmúlt 60 évben a technológiai fejlődés folyamatos követésével, a hallgatói létszám növelésével, a képzési kínálat bővítésével, a műszaki, informatikai képzések piaci igényekhez igazodó megújításával, a gyakorlatorientált és duális képzések meghonosításával válaszolt a kor kihívásaira
— hangsúlyozta dr. Fülöp Tamás az ünnepségen.


A rektor kiemelte, „A 21. századi digitális forradalom és a felsőoktatás működésében, finanszírozásában bekövetkezett változások új feladatokat, új működési kereteket, de egyúttal új távlatokat, és újabb lehetőségeket is nyitottak az egyetem számára.”

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere a rendezvényen arról beszélt, hogy óriási mérföldkőhöz érkezett az intézmény, ami jelentősen befolyásolja a város életét és fejlődését is.

– Jöttünk azzal az ötlettel, hogy duális képzést kellene létrehozni az országban elsőként egy felsőoktatási intézményben. Mekkora ördögtől való ötlet volt ez. Nézek itt Belina professzor úrra, rögtön mellénk állt és ezt az ördögtől való ötletet meg is valósította, és utána egy országos mintává tettük mindezt közösen
— emlékezett vissza a polgármester. 

A duális képzést 2012-ben vezették be Kecskeméten a partnercégekkel szoros együttműködésben. Pósánné Rácz Annamária, felsőoktatásért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár elmondta, a kormány az elmúlt években a felsőoktatás bővítéseként indította el azt a versenyképességi modellprogramot, amelynek keretében a megújult egyetemi intézményrendszer újabb lendületet vett.

– Szüksége van a gazdaságnak és a tudományos szférának azokra a hozzáértő szakemberekre, akik a műszaki, természettudományos és informatikai szakterületeken jelentkező kihívásokra releváns válaszokat tudnak adni. A kapcsolódó tudás, az érdeklődés a műszaki és informatikai ismeretek iránt a gazdasági növekedés és innováció motorja. Mind ez azt is jelenti, hogy a műszaki és informatikai fejlődések új megoldásokat kínálnak a társadalmi kihívásokra is, gondoljunk csak a klímaváltozásra vagy épp az egészségügyre
— emelte ki Pósánné Rácz Annamária.

Az államtitkár hangsúlyozta, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karának csaknem 4500 hallgatója közül majdnem százan külföldiek, és idén csaknem 1300 új hallgató nyert felvételt.

Dr. Kovács Lóránt, a GAMF Kar dékánja bemutatta az egyetem eddig történetét, majd átadta a kar frissen alapított díját, amelyet elsőként Szemerey Szabolcs, a Neumann János Egyetemért Alapítvány stratégiai igazgatója kapott meg.

Kapcsolódó cikk