Kántorkórus koncertezett a Cifrapalotában

2024. 10. 07., 18:15
A Zsinagógák Hete rendezvénysorozat keretében különleges koncertet tartottak vasárnap este Kecskeméten. A Cifrapalota Pávás termében a Zorger kántorkórus énekeiben gyönyörködhettek a kecskemétiek. Az Izraelből érkezett kántorok immár másodízben varázsolták el a hírös város zeneszerető közönségét a tradicionális zsidó liturgia zenei szépségével.
A galéria 31 képet tartalmaz

Immár hagyomány, hogy szeptember és október hónap fordulóján az EMIH Magyar Zsidó Szövetség nagyszabású rendezvénysorozatot rendez, amely több helyszínen, változatos programkínálattal nyújt betekintést az ortodox zsidóság életébe, ünnepeibe, szent tereibe, tradícióiba és életigenlésébe. A Zsinagógák Hete ez évi programjai között egy kecskeméti esemény is szerepelt: Izraelből érkezett kántorok énekeltek a Cifrapalotában.

EMIH

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség a Magyarországon bejegyzett három zsidó egyház (MAZSIHISZ, EMIH, MAOIH) egyike. 1927-ben az addig önállóan működő, sem az ortodox, sem a neológ irányzathoz nem csatlakozó hitközségek megalakították a Magyarországi Statusquo Ante hitközségek Országos Szövetségét. Ezzel hivatalossá vált az 1877-ben már elismert harmadik zsidó irányzat is. 1950-ben központilag szüntették meg mindhárom önálló hitközségi szövetséget, és hozták létre a magyarországi zsidóságot egyházi mintájára tömörítő Magyar Izraeliták Országos Képviseletét (MIOK). A 2004-ben újjáalakult Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség az egykori Statusquo Ante hitközségek szellemiségét követve, annak hagyományait elfogadva és ápolva a magyar zsidóság vallási felemelkedésének támogatását tűzte ki céljául. Az EMIH vidéki helyszíneihez közel két éve csatlakozott Kecskemét, a hitéleti programok mellett kulturális rendezvényeken keresztül teszik megismerhetővé a zsidóságot.

A koncert első perceiben a Zorger kántorcsoport néhány héber dallamot szólaltatott meg, majd Nógrádi Bálint, az EMIH Kecskeméti Zsidóház egyik vezetője köszöntötte a megjelenteket, köztük közösségük rabbiját, Radziner Shalom Bert, prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármestert és a jelen lévő kecskeméti önkormányzati képviselőket, valamint az elmúlt év után ismét a hírös városba látogató kántorokat. Bevezető gondolatait Nógrádi Bálint így folytatta: „Az elmúlt év váratlanul gyorsan váratlanul tragikusra fordult Izrael és a világ zsidósága számára. Ami három héttel Újév után, október 7-én, holnaphoz egy éve történt, az a második világháború és a holokauszt borzalmaira emlékeztet, amiről azt hittük, hogy újra nem fog soha megtörténni. Ezek az események meghatározták az egész év eseményeit és hangulatát, és egy azóta tartó háborúhoz vezettek Izraelben. Ugyan újra kezd visszatérni a biztonságérzete Izrael déli lakóinak, északról még mindig tízezrek kényszerültek elmenekülni és nagyjából 100 túsz töltötte az egész évet a Hamasz fogságában, embertelen körülmények között, akiknek már csak nagyjából a fele van életben.”

Az évfordulóra emlékezve zsoltárokkal folytatódott a koncert – ahogyan Nógrádi Bálint fogalmazott: „Az élő túszok kiszabadulásáért, az azon a napon lemészárolt több mint 1200 zsidó lelkéért és a mielőbbi békéért nemcsak a Közel-Keleten, hanem az egész világon”. Jechezkel (Chezki) Zorger, az együttes magyar felmenőkkel is bíró tagja – édesapja szülei Kiskunhalasról, illetve Bodrogkeresztúrról származnak, a háború után Nyíregyházán éltek, és amikor a vallásos élet végképp ellehetetlenült a magyar vidéken, kivándoroltak Izraelbe – a Szól a kakas már című gyönyörű magyar chászid népdalt is elénekelte. Szívbemarkolóan szóltak ajkán az ismert szavak: „Várj, madár, várj, te csak mindig várj, míg az Isten megengedi, tied leszek már.”

A gyászos dallamok után komoly, engesztelőnapi énekeket szólaltatott meg a Zorger kántorkórus, szintetizátoron Glitzenstein Meni kísérte őket, míg a koncert utolsó részében boldog, felszabadult dalokat hallgathattak a megjelentek. Az együttes nagy sikert aratott, valamennyi zenei blokk végén zúgott a hálás közönség vastapsa.

Fotók: Kováts Miklós / zsido.com