Lépjünk fel a kor miatti negatív megkülönböztetés ellen!

2024. 10. 09., 14:53
Az ageizmus, azaz az életkor szerinti negatív megkülönböztetés, az életkorra való indokolatlan hivatkozás, az életkoron alapuló negatív sztereotípiák sajnos velünk élő gyakorlat, ami ellen határozottan fel kell lépni. Október 9-e az ageizmus elleni nap (Ageism Awareness Day), amihez idén kapcsolódik a CédrusNet Kecskemét idősödésügyi program is.

Az ageizmus egy új jelenség, amit fel kell ismernünk, tudatában kell lennünk, hol és miként tudunk tenni ellene. Az életkor szerinti negatív megkülönböztetés nem ártalmatlan jelenség, hanem a kultúránk egy mélyebb, rendszerszintű problémáját jelzik.

Az idősödők, az idősek nem akarnak kulturális, társadalmi és gazdasági érdektelenségben élni, tapasztalataik, tenni akarásuk révén ők még a gazdaság, a helyi közösségek aktív tagjai akarnak lenni. Az ageizmus azonban mindezt jelentős mértékben korlátozza, így fontos az ezzel kapcsolatos tudatosságot segíteni.

Az ageizmus sajnos jelen van a munkahelyeken, a médiában, a hétköznapi beszédben, a divatban, az intézményekben, ami nem méltányos, nem elfogadható. Ezeket fogja feltárni, bemutatni a Cédrusnet a következő napokban az ageizmus elleni világnap és kampány keretében, hogy megismerjük az ezzel kapcsolatos negatív jelenségeket, folyamatokat, tudatában legyünk annak, miként is lépjünk fel ellene.

Indulásként összeállítottak egy írást az ageizmus jelentéséről, jelenségéről, amely ITT olvasható!