Felavatták az üzbég irodalom legnagyobb alakjának szobrát a Hungarikum Ligetben

2024. 10. 13., 11:53
Szobrot avattak Alisher Navoi tiszteletére a lakiteleki Hungarikum Ligetben. Ő az üzbég irodalom és kultúra egyik legnagyobb alakja. Navoi forradalmasította a türk nyelvű irodalmat, elkészített egy kiadványt, amely több mint 450 író és költő életrajzát tartalmazza, és építészként is dolgozott. A lakiteleki bronzalkotást Lantos Györgyi szobrászművész készítette el.
Fotó: Molnár H. Boglárka
A galéria 33 képet tartalmaz

Felavatták Alisher Navoi (magyar átírás szerint Aliser Navoj) üzbég költő szobrát a lakiteleki Hungarikum Liget – Rokon Népek Panteonjában szombat délután. Az 1441 és 1501 között élt gondolkodót, az üzbég irodalom és kultúra kiemelkedő alakját ábrázoló alkotást Lantos Györgyi készítette. Az eseményen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke arról beszélt, hogy a Hungarikum Ligetben több panteon található.

A kápolna előtti keresztény panteonban vértanúink, hitvallóink, a 20. század mártírsorsú, nehéz küzdelmet megélt főpapjai láthatók. A Kölcsey Ház előtt áll a nemzeti panteon, azokkal a személyiségekkel, akik sokat segítettek abban, hogy ez a Hungarikum Liget létrejöhessen. Illyés Gyulától kezdve Sára Sándoron át, valamennyien olyan kitűnőségek, akik velünk együtt lélegeztek, együtt éltek, egy csónakban ültünk. Nagyon sokan már az égi hazában nézik, hogy hova jutottunk, milyen újabb küzdelmek várnak ránk. És íme, immár a hun-türk tudatú rokonnépek panteonja is elkészült, az üzbég polihisztornak, költőnek, történésznek, bölcselőnek, tudósnak, és egyáltalán az üzbég irodalom megteremtőjének, szervezőjének szobra áll itt
— fogalmazott Lezsák Sándor.

Kiemelte: legyen ez egy olyan hely, ahol tisztelettel, szeretettel gondolunk rájuk.

Az ünnepségen dr. Sztáray Péter András biztonságpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy bármilyen távoli múltban van az, amikor a mi népeink nagyjából egy geográfiai térségben éltek, van egy nagyon mély, egy nagyon erős testvéri közösségtudat a rokonnépeink között.

Nagy öröm az, hogy a rokonnépek panteonjában szinte teljes a sorozat, és Alisher Navoi azt hiszem tényleg az a személy, aki a legmegfelelőbb választás volt az üzbég nép oldalán. Ő tényleg egy európai szavakkal mondva reneszánsz ember volt, hiszen nemcsak íróként, költőként alkotott nagyot, de építész is volt, zenét is szerzett, tehát egészen nagy területre kiterjedt a tehetsége. Hosszú ideig alkotott a maga korában. Ő az a méltó személy, akit kiválasztottak, és méltó ez az emlékliget is, ahol reményeink szerint ez idők végezetéig megtisztelhetjük az ő emlékét
— mondta dr. Sztáray Péter András.

Az eseményen Agócs Gergely etnográfus, népzenekutató, a Dudorások citerazenekar, valamint üzbég vendégművészek működtek közre.

Az esemény végén megkoszorúzták Alisher Navoi mellszobrát. Koszorút helyezett el Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere is, aki férjével és kisebbik lányával érkezett az ünnepségre.