A Város Kulcsa díjjal kitüntetett dr. Virág Zsolt volt a vendégünk

2024. 10. 21., 20:21
A Város Kulcsa díjat vehette át október 2-án, a Város Napján dr. Virág Zsolt művészettörténész, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője, a felújított Városháza új látogatóközpontjának megálmodója, kurátora. A kitüntetése kapcsán beszélgettünk vele eddigi pályájáról, a látogatóközpont koncepciójáról és jövőbeli terveiről a KTV Kiemelő magazinjának hétfő esti adásában.

Dr. Virág Zsolt felidézi, hogy a kastélyok, várak, kolostorok iránti vonzalma gyerekkoráig nyúlik vissza, és a kecskeméti Piarista Gimnáziumban töltött diákévei alatt bontakozhatott ki igazán, olyan piarista tanáregyéniségek hatására, mint a történelmet tanító Földes Ferenc és az irodalmat oktató Holczer József. Az egyetemen jogot és művészettörténetet tanult.

Mint mondta, az európai uniós csatlakozással számos pályázati forrás nyílt meg Magyarország várai, kastélyai, kúriái, kolostorai felújítására, amire nagy szükség volt a szocializmus alatti évtizedek állagromlása után. Ehhez a munkához csatlakozott fiatal szakemberként. A felújítások azóta nagy lendületet vettek, jelentősen hozzájárulva az adott térség turizmusához.

A kecskeméti Városháza átfogó felújítása egy nyolcéves projekt keretében történt a Modern Városok Program égisze alatt. Dr. Virág Zsolt rámutatott, hogy már az eredeti lechneri tervben is szerepelt egy múzeum kialakítása a Városháza falai között, ezt azonban a későbbi tervváltozatokban elvetették. A Városháza Látogatóközpont megvalósításával tehát tulajdonképpen az eredeti lechneri koncepcióhoz nyúltak vissza. A látogatóközpont lényege – a Lechner Kávéházzal és a díszudvaron tartott programokkal együtt –, hogy a hivatali funkció mellett kulturális, közösségi szerepet is kapjon a Városháza.

Dr. Virág Zsolt elmondta, hogy számos felújításon dolgozik jelenleg is határokon innen és túl.

Úgy vélte, hogy Kecskemét egyik felújításra érdemes, fontos műemlékegyüttese a művésztelep, melynek megújulása hozzájárulhatna a város "szecessziós brandjének" továbbépítéséhez.

A teljes stúdióbeszélgetés itt tekinthető meg: