A 120 éve született Latabár Kálmánra emlékeztek

2022. 11. 25., 11:24
Régi színészdinasztia tagjaként, 120 évvel ezelőtt Kecskeméten látta meg a napvilágot Latabár Kálmán Kossuth-díjas színművész, érdemes és kiváló művész. Rá emlékeztek a Kecskeméti Színjátszó Műhely diákjai és a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház művészei november 24-én a Katona József Könyvtárban, Cseke Péter színigazgató védnöksége mellett.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 31 képet tartalmaz

Latabár Kálmán igazi clown volt, akinek tehetsége méltán összevethető Charlie Chaplin vagy Buster Keaton kvalitásaival – mondta Libor Zoltán, a város kulturális életének ismert személyisége megemlékező beszédében. Nem véletlen, hogy Max Reinhardt, akinek a színházában felléptek egy külföldi turnéjuk során, szerződést kínált neki és testvérének, Latabár Árpádnak, de  a fivérek magyar színpadon szerettek volna érvényesülni, és hazajöttek. Latabár Kálmán, a közönség Latyija, végigbolondozta az egész életét, amely számos ponton egyáltalán nem volt derültségre okot adó. Olyan megkerülhetetlen, korszakot meghatározó komikus vált belőle a magyar színjátszás történetében, akit lehetetlen utánozni, bár érdemes volna. Nem is az összehasonlíthatatlanul egyedi színpadi jelenlétét, sokkal inkább azt a mérhetetlen alázatot és az elképesztő mennyiségű befektetett munkát, amely egész pályáját jellemezte.

Libor Zoltán emlékező beszéde után a Sárosi Gábor vezette Kecskeméti Színjátszó Műhely tagjai, Petrov Panna, Lantos Luca, Tóth Csenge és Jászberényi Balázs adtak elő a színházzal és a színjátszással kapcsolatos verseket, illetve ismertették a színészóriás életének legfontosabb állomásait.

2008-ban Cseke Péter Latabár Kálmán-díjat alapított a kecskeméti társulat kiugró teljesítményt nyújtó, 30 éven aluli színészeinek elismerésére. A csütörtöki megemlékezésen két Latabár-díjas színművész, Szegvári Júlia és Orth Péter mutatott be összeállítást Kálmán Imre Csárdáskirálynő című művéből. Latabár Kálmán a Fővárosi Operettszínház tagjaként hosszú időn át  nagy sikerrel alakította Bóni gróf szerepét a nagyoperettből.

A megemlékezés végén Tancsáné Uzsorás Katalin, a Gyólai-Radó Színészmúzeum alapítója bejelentette, hogy leköszön a fenntartó alapítvány, Az Örök Életű Kecskeméti Színházművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöki tisztéről. A vezetést Kurdics Mária kuratóriumi tagra és az alelnöki feladatokat ellátó Sárosi Gáborra, a Kecskeméti Színjátszó Műhely irányítójára testálta. A kecskeméti színházhoz, az itt játszó színészekhez kötődő gyűjteményről és annak szerepéről Orbán Edit magyar nyelv és irodalom – dráma szakos középiskolai tanár, a Kecskeméti Színjátszó Műhely létrehozója beszélt az ünnepség végén a nagytermet zsúfolásig megtöltő közönség előtt.