A holokauszt áldozataira emlékeztek Kecskeméten

2023. 06. 27., 21:00
Megemlékezést tartottak kedden délután a kecskeméti zsidóság áldozatainak emléknapján. A város régi ortodox zsinagógájának helyszínén, a Magyar Fotográfiai Múzeum épületében emlékeztek meg a holokauszt idején elhurcoltakra.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 34 képet tartalmaz

A kecskeméti zsidóságot 1944. június 27-29. között deportálták, utánuk szinte csak a hitélet épületei maradtak, mint például a város régi ortodox zsinagógája, amely ma a Magyar Fotográfiai Múzeumnak ad helyet. Hosszú évek után Kecskeméten egy új zsidó közösség alakult a régi ortodox hagyományokat követve, rabbijuk Radziner Shalom Ber vezetésével. Idén először tartott harminc év után megemlékezést a közösség, az EMIH-Magyar Zsidó Szövetséggel közösen a holokauszt kecskeméti áldozatainak emléknapján.

Prof. Dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere megemlékezett beszédében a több mint 1300 elhurcolt zsidóról. Kiemelte: a kecskeméti áldozatok mellett az antiszemitizmus több mint 400.000 magyar zsidó polgár életét követelte. Szomorú szívvel emlékezünk ezen a napon rájuk.

Az alpolgármester szavait követve dr. Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija a száraz adatok mellett a szégyent és szégyenérzetet emelte ki, mint máig fontos aspektust a holokauszttal kapcsolatban. Mint mondta, a szégyent azzal lehet jóvá tenni, ha a zsidóság nem marad passzív, nem tekint passzívan a saját identitására, ehelyett aktív szereplőjévé, alakítójává válik a saját történetének.

A fotográfiai múzeumban az elhurcolt közösségre emlékeznek Demecs Zsolt fotográfus kiállításával is, mely megtekinthető június 27-28-án (kedden és szerdán) a múzeumban.