A Kodály Iskola két hangszerét ünnepelték

2023. 11. 21., 11:47
Az ÉZI teljes körű felújításon áteső hangversenyzongoráját és a 40 évvel ezelőtt átadott orgonáját ünnepelték hétfő este a Kodály Iskolában. Az intézmény dísztermében megtartott koncerten művésztanárok léptek színpadra, előadásukban többek között Joseph Haydn, Saint-Saëns, Schumann és Vierne művei csendültek fel.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 30 képet tartalmaz

Az ünnepi hangverseny első perceiben Gerhát László zongoraművész, a Kodály Iskola tanára köszöntötte a megjelenteket. A Kodály Zoltán-díjjal kitüntetett, Bács-Kiskun Megyei Prima Díjas pedagógus beszélt arról, hogy a művésztanárok hagyományos koncertjeit rendre valamilyen vezérgondolat jegyében szervezik. „Ez több módon is történt eddig – mondta Gerhát László –, akár úgy, hogy egy jeles zeneszerző születésének vagy halálának volt az évfordulója, vagy akár több zeneszerzőnek, ilyenre is akadt példa. Volt azután olyan hangverseny, amelyen az elhangzó művek közötti szoros kapcsolat szolgáltatott egyfajta koncepciót, máskor meg egy nemzet zeneszerzőinek szenteltük az egész estet, az is egy nagyon izgalmas vállalkozás volt. A mai hangversenyen ilyen vezérfonal nem lesz, azonban van két ünnepeltünk: talán meglepő módon nem két szerző és nem két előadó, hanem két hangszer. Egyrészt 40 évvel ezelőtt épült az orgonánk, ugyan nem ebbe az épületbe, de nagy örömünkre ugyanez a hangszer átkerült ide, úgyhogy azt a jól bevált gyakorlatot, hogy orgonaművel zárjuk a művésztanárok koncertjét, ez az évforduló is indokolja. A másik ünnepeltünk pedig a zongoránk. Már több éve esedékes volt a felújítása és a Kecskeméti Kodály Iskoláért Alapítvány hathatós támogatása révén a nyáron nyílt arra lehetőségünk, hogy teljes felújítás alá essen, mindez egy kívül-belül történő megújulást eredményezett. Ez a két hangszer tehát a mai este két ünnepeltje.”

Az est folytatásában a Kodály Iskola művésztanárai léptek a pódiumra. Először két nemzet merőben különböző temperamentumú népdalfeldolgozását szólaltatta meg gitáron Barna Bianka és Bozsóki Gergely. A két fiatal pedagógus a kecskeméti kötődésű kortárs gitárművész-zeneszerző, Pavlovits Dávid – az édesapja a bács megyei napilap újságírója, a megyei filmstúdió vezetője, a Kecskeméti Katona József Színház dramaturgja volt – Szegény legény című művét és a 20. századi spanyol zene korszakos mestere, Manuel de Falla A háromszögletű kalap balettjének egyik tételét, A molnár táncát adták elő.

A háromszögletű kalap

Az első világháború alatt de Falla Antonio de Alarcón El corregidor y la molinera című munkájának pantomim-előadásához készített kísérőzenét. A regényíró is előszeretettel merített a népi forrásokból, tehát a téma is népi motívumokat hordoz. Később ezt az előzménydarabot dolgozta át baletté. A háromszögletű kalap londoni bemutatójához a díszletet Pablo Picasso tervezte és készítette, így a látvány és a zene is a spanyol élet egy darabját tudta megeleveníteni. „Az új spanyol zene legkiválóbb művésze, Manuel de Falla is csak népe életének színes, mozgalmas, változatos külső képét adja zenéjében anélkül, hogy feltárná ennek az életnek belső rúgóit, elementáris vágyait, álmait és küzdelmeit az örök emberi küzdelmek perspektívájában. Poézise ezért könnyebb fajsúlyú poézis; de igazi és őszinte költészet. Nemzeti koloritja sohasem kelti dekorativ sallangok, mesterkélt exotikumok benyomását; ellenkezőleg: egy spanyol temperamentumnak természetes, közvetlen megnyilatkozása” – írta 1930 decemberében, a mű pesti bemutatója után a kor ismert zenekritikusa, Tóth Aladár.

Ezt követően az egyik ünnepelt hangszer, a zongora is megszólalt, Joseph Haydn F-dúr divertimentóját Papp Rita és Gerhát László adta elő. A mű igen humoros, színekben gazdag variációkkal egy zongoraórát imitál, az egymással „feleselő” mester és tanítványa közös munkáját mutatja be. A zongoraművész-házaspár kiválóan visszaadta a darabban megkomponált játékosságot, vidámságot, derűt.

A hangverseny további fellépői – Balog-Pulius Emese (fuvola), Somogyi Zoltán (fagott), Seres József (zongora) és Palotás Gábor (marimba) – is zajos sikert arattak. S ahogy azt az est elején Gerhát László megígérte, a koncert a másik ünnepelt hangszer, az orgona hangjaival zárult. Révész László orgonaművész Louis Vierne Fantáziadarabok sorozatából az Esthajnalcsillag és a Westminsteri harangok című opusokat játszotta el. Műsorválasztását a Kodály Iskola tanári karát 1985 óta, azaz közel 40 éve „erősítő” pedagógus így indokolta: „Annak idején, amikor elkezdtem Kecskeméten tanítani, ez a két tétel volt az első előadott darabom, amit mint kodályos tanár itt megszólaltattam. S arra gondoltam – mivel már nagyon rég játszottam ezeket –, hogy egyfajta keretbe foglalva, a kezdetek után most pályám végén is eljátszom az Esthajnalcsillagot és a Westminsteri harangokat. Persze még nem szeretném abbahagyni a tanítást, de az idő telik, és már csak pár év választ el a nyugdíjtól.” Tanítványait látva, akik a két Vierne-tétel elhangzása közben az orgona regisztrációjában segítettek mesterüknek, no meg az elmúlt napokban két koncerten is fellépő növendékeinek lelkesedését tapasztalva bizton állítható, sok évig lesz még szükség Révész tanár úr munkájára.