A kommunizmus áldozataira emlékeztek a Lestár téren

2024. 02. 25., 20:06
A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett a Kereszténydemokrata Néppárt kecskeméti szervezete megemlékezést vasárnap este a Lestár téren. A megemlékező gondolatokat követően az emlékek lángjait is elhelyezték a tiszteletadásként kirakott koszorúk és virágok mellé.
Fotó: Csonka Tímea
A galéria 27 képet tartalmaz

Az ezredforduló óta február 25-én emlékezünk meg Magyarországon hivatalosan is a kommunizmus áldozatairól. Kovács Bélának, a Kisgazda Párt egykori főtitkárának elhurcoltatása és bebörtönzése a gulágon adja a dátum apropóját, ugyanakkor az emléknap mindenkinek emléket állít, aki az ötven éves elnyomó kommunista diktatúra alatt sérelmet szenvedett vagy életét vesztette. A kecskeméti megemlékezésen az egybegyűlteket dr. Mák Kornél, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte.

Viktor Frankl pszichiáter, neurológus a harmadik bécsi iskola alapítója mondta azt, hogy egyszer minden véget ér, vagy így vagy úgy. Ő is megjárta zsidó származása miatt a haláltáborokat
— idézte fel dr. Mák Kornél.

Ha az embernek célja van, mindent túlél, ha az embernek hite van, mindent túlél, és ha az embernek méltósága és céljai vannak, mindent túlél – folytatta a pszichiáter gondolataival az alelnök.

A megemlékezést Leviczky Cirill önkormányzati képviselő folytatta, kitérve arra a számos szörnyűségre, melyet a kommunizmus idején követtek el. Több tízezer embert börtönöztek be, és közel húszezer embert internáltak, nem egy közülük sohasem tért haza.

Mindaz, ami szüleink, nagyszüleink nemzedékével történt, része nemcsak a mi, de a gyermekeink és unokáink életének is. A mindent eltörlés kultúrája nem segíthet ezen, sőt gátolja a felnövekvő nemzedék önismeretét és tisztánlátását
— fogalmazott Leviczky Cirill.

Fontos feladatunk, hogy az ismereteket átadjuk a fiatalabb generációknak, hogy felelős, döntésképes generációvá váljanak, tette hozzá a képviselő. A megemlékezést záró dr. Feteke Gábor önkormányzati képviselő a kommunizmus szörnyűségeiről beszélt a jelenlévőknek.

Itt úgy volt kommunizmus majd' 50 évig, hogy azt a magyarok nem akarták. Itt úgy végeztek ki, vertek agyon embereket, hogy azt a magyarok nem akarták. Itt úgy internálták honfitársainkat munkatáborokba, hogy azt a magyarok nem akarták. Itt úgy kerültek sokan koncepciós perek által börtönbe, hogy azt a magyarok nem akarták
— mondta dr. Feteke Gábor.

Kiben bízzunk és miben reménykedjünk? – tette fel a kérdést beszédében dr. Fekete Gábor. Abban, hogy a magyar nemzet lelke keresztény, nem pedig kommunista! – adta meg a választ a képviselő.

Az ünnepi beszédek és Varga Katica Magyar Örökség-díjas előadóművész műsora után a megemlékezők koszorúkkal, virágokkal és gyertyákkal tisztelegtek az áldozatok emléke előtt.