A lámpagyújtogató: könyv a Csiperó atyjának emlékére

2023. 06. 20., 18:23
Kedden délután teltház előtt mutatták be „A lámpagyújtogató” című kötetet Farkas „Csiperó” Gábor születésének 80. évfordulója alkalmából a Katona József Könyvtárban. Az eseményen barátai, kollégái pódiumbeszélgetésen elevenítették fel a hozzá fűződő emlékeiket.
Fotó: Kiss-Berta Beáta
A galéria 10 képet tartalmaz

Könyvet írtak Farkas „Csiperó” Gábor emlékére, aki 1943. június 21-én született és holnap lenne 80 éves. A lámpagyújtogató című kötetet ma mutatták be a Katona József Könyvtárban. A Csiperó gyermektalálkozók atyja, kitalálója és évtizedeken át megvalósítója nagy népszerűségnek örvendett nemcsak a városban, hanem országosan és határokon túl is.

Minden kornak és közösségnek szüksége van lámpagyújtogatókra, Farkas Gábor népművelő, magyar-történelem szakos középiskolai tanár ilyen volt. 1990-ben megálmodta az Európa Jövője Nemzetközi Gyermektalálkozót. A fesztivál ügyének komoly harcok árán, sok szövetségest nyert meg. Az így megalakult Európa Jövője Egyesületnek 1990-től ügyvezető elnöke, 1996-tól pedig elnöke volt.

Több cikluson át élvezve a hazai és külföldi közösségek bizalmát 2017. május 24-én bekövetkezett haláláig. Az 1991 nyarától megvalósított gyermektalálkozók szerte a világban rövid idő alatt jó hírnevet szereztek Kecskemétnek, Bács-Kiskun vármegyének. Kecskeméten már a kezdetektől több száz család csatlakozott a gyermektalálkozókhoz, s így fogalommá vált „a” CSIPERÓ, amellyel Farkas Gábor neve örökre egybe forrott.

A mai könyvbemutatón és pódiumbeszélgetésen Farkas „Csiperó” Gábor születésének 80. évfordulóján barátai, kollégái, tisztelői idézték fel emlékeiket, történeteiket.

Mint elhangzott, Farkas Gábor mindig nyitott volt a változásokra, Szolgálat és közösség – ezek a szavak voltak az Ő talpkövei.

Örök és valódi civil volt, szívével látta jól a várost. Karizmatikus egyénisége megfogott másokat. Hitt az ifjabb és az idősebb generáció együttműködésében. Vallotta: fontos, hogy a fiatalok szeressék városukat, mindig arra törekedett, hogy Kecskemét nemzetközi színtéren is megmutassa magát, értékeit, hagyományait.

A lámpagyújtogató című esszé és tanulmánygyűjtemény interjúkat, képeket és történetek tartalmaz. A pódiumbeszélgetést Kriskó János, a Kecskeméti Televízió szerkesztő műsorvezetője vezette.