A legmodernebb technikát vetik be a Rudolf-laktanya felújításánál

2023. 01. 30., 15:16
A Rudolfl-aktanya épületeinek tetőszerkezeteit az egyik legmodernebb famegmunkálási technológiával készíti elő a kivitelező. A Kada Elek Technikum a tervek szerint 2025-ben költözhet új helyére. A hat épület között egy parkot is kialakítanak, amely mindenki előtt nyitva áll majd.
A galéria 58 képet tartalmaz

A Rudolf-laktanya rehabilitációja a 2010-es évek második felében vette kezdetét Kecskeméten. Az első ütem keretében 2022-ben átadták a Család- és Gyermekjóléti Központot, majd 2022 tavaszán megkezdődött a Kada Elek Technikum jövőbeni hat épületének a felújítása.

- A 2022 tavaszán megindult kivitelezés keretében az altiszti, törzstiszti és tiszti épületek teljes felújítása fog megtörténni, de sor kerül a három legénységi laktanya állagmegóvó munkáira is. Ezek keretében a tetőépítés, a vízszigetelési munkálatok kerülnek elvégzésre, továbbá a belső és külső bontási munkálatok – nyilatkozta a Kecskeméti Médiacentrumnak Balogh Zoltán, a polgármesteri hivatal fejlesztéspolitikai irodavezetője.  

2024-ben a három legénységi laktanya felújításával fogják folytatni a munkálatokat.

A terveken jól látható, hogy ezeket az épületeket egy 2000 négyzetméteres toldalékkal kötik majd össze. A tetőket az egyik legmodernebb technikával építik ki.

- Mivel örökségvédett területről van szó, próbáljuk az eredeti állapotra helyreállítani. A kivitelező az egyik legmodernebb famegmunkálási technológiával készíti elő a faszerkezeteket a tetőépítéshez. Ennek első lépése volt, hogy lézertechnikával felmérték a teljes tetőszerkezetet, ezt követően pedig egy modern CNC famegmunkáló gép kialakítja a faszerkezeteket. A kivitelező az elkészült elemeket, mint egy legót építi össze az épületek tetején – mondta Balogh Zoltán.

Az épületeken folyamatos örökségvédelmi felügyelet alatt dolgoznak a szakemberek. A munka 2025-ben fejeződik be, akkor kerülhet majd sor a Kada iskola költözésére. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester elmondta, a volt laktanya végre egy nagyon nemes funkciót kap.

- A jövő nemzedéknek, a fiataloknak, a családosok és a gyerekek számára ad egy új lehetőséget. Új kapukat, új teret nyit a város életében, amelyre már régóta vágyunk – mondta  Szemereyné Pataki Klaudia, polgármester.

A szovjet katonák lepusztulva hagyták itt a területet, 30 évig állt üresen, annak ellenére, hogy az épületegyüttes Lechner Ödön életművének kimagasló darabja. Ezért is tartotta fontosnak az önkormányzat, hogy a laktanya szellemisége tovább éljen.

- A Kada Elek Technikum van abban a kitüntetett helyzetben, hogy átköltözhet a csodálatos épületegyüttesbe. Büszke vagyok rá, hogy Kada Elek nevét sok minden fémjelzi városunkban, és ezzel is öregbíteni tudjuk azt a városépítő tevékenységét, amit elvégzett. A kadás diákok egy méltó környezetbe kerülnek majd, épülő városrész szívét és lüktető erejét tudják adni ott – mondta a Szemereyné Pataki Klaudia.

A hat épület között egy parkot fognak kialakítani, amely mindenki előtt nyitva áll majd. A projekt, az előzetes számítások szerint, mintegy 15 milliárd forintba kerül. A polgármester azt is elmondta, hogy a Rudolf laktanya további területén szórakozási lehetőségeknek adnak majd helyet, magánbefektetők közreműködésével.