A Magyar Kodály Társaság tiszteletbeli tagja lett Kis János és Kriskó János

2024. 05. 13., 11:36
A Magyar Kodály Társaság 2024. május 11-én a pesterzsébeti Lajtha László Zeneiskolában tartott közgyűlésén a kecskeméti tagcsoport elnöksége felterjesztésére egyhangúlag tiszteletbeli tagjainak sorába választotta Kis János nyugalmazott evangélikus lelkészt és Kriskó János kulturális szakújságírót.

A két személy egyike sem muzsikus és nem voltak korábban a társaság tagjai, ugyanakkor évtizedeken keresztül segítették és segítik ma is a társaság munkáját, ápolják Kodály Zoltán szellemiségét és támogatják a kultúra és a művészetek ügyét Bács-Kiskun vármegye székhelyén.

Kis János 1987-től 2022-ben történt nyugdíjba vonulásáig Kecskeméten szolgált. Működése alatt az Ybl Miklós-tervezte kecskeméti evangélikus templomban rendszeresen adott teret térítésmentesen vagy nagyon jelképes összegért – a rezsiköltségek töredékéért – klasszikus zenei hangversenyeknek, így a Magyar Kodály Társaság helyi tagcsoportja programjainak is.

Kriskó János 1986-tól a Kecskeméti Televízió munkatársa. A Magyar Kodály Társaság kecskeméti programjainak lelkes pártfogója, népszerűsítője. Múzsa című kulturális magazinműsorában rendszeresen lehetőséget ad a szervezők megszólalására, az eseményeket követően pedig alapos, szakmailag igényes összefoglalót készít a társaság által szervezett előadásokról, beszélgetésekről, koncertekről.

Erdei Péter és +Ittzés Mihály mellett 2023-ban a társaság tiszteletbeli tagja lett +Palotás József (post.), valamint három nyugdíjas ének-zene tanár: Ittzésné Kövendi Kata, Pálinkásné Kócsó Mária, Ubrizsiné Érsek Éva. Az idén megválasztott két új taggal nyolc főre bővült a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tiszteletbeli tagjainak száma.