A repülés hőseire emlékeztek a Kecskeméti Köztemetőben

2023. 08. 15., 12:15
A II. világháborúban hősi halált halt és a Magyar Honvédségben szolgálati tevékenység közben életüket vesztett repülők tiszteletére tartottak megemlékezést ma a Kecskeméti Köztemetőben. Az eseményt a Magyar Veterán Repülők Szövetsége Kecskeméti Tagszervezete a Repülők Napja alkalmából szervezte meg.
A galéria 23 képet tartalmaz

Juhász Gyula Béke című versét szavalta a légierő és a repülő fegyvernem napja alkalmából Rácz-Szabó Zoltán zászlós a Kecskeméti Köztemetőben, ahol a II. világháborúban hősi halált halt, és a Magyar Honvédségben szolgálati tevékenység közben életüket vesztett repülők tiszteletére tartottak megemlékezést. Nagyboldogasszony a repülősök védőszentje, emiatt is augusztus 15-én, emlékeznek meg halottaikról és ünneplik a repülős társadalmat.

– Aki a múltjára emlékszik az tud jövőt építeni, úgyhogy azok, akiket itt látnak és megjelentek ezen a megemlékezésen, ők a nyugdíjasaink, az aktívak. Ők tehát ez egy nagyon fontos társadalmi kapocs azokkal az emberekkel, akik letették ennek az alapját, mi pedig ezt visszük tovább a mai napokban is
— mondta Ugrik Csaba dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezési igazgatója.

Ugrik Csaba dandártábornok emlékező beszédében kifejtette, hogy bár a repülés csak nagyon kevesek élethivatása, ez a kis létszámú csoport azonban elhivatottságával, felkészültségével és emberi magatartásával nagymértékben hozzájárul a Magyar Honvédség alapfeladatainak végrehajtásához. Ezt követően a Repülők Hősi Emlékművénél Szentesi Csaba alezredes, az MH Katolikus Tábori Püspökség kiemelt tábori lelkésze hirdetett igét. Az emlékező beszédek és az igehirdetés után elhelyezték az emlékezés koszorúit az emlékműnél, ahol több mint 400 hősi halott neve olvasható.