A zsűri tagjai kápráztatták el a közönséget a Starker János Gordonkaverseny nyitókoncertjén

2023. 04. 01., 14:33
A XIV. Országos Starker János Gordonkaverseny ünnepi nyitóhangversenyét péntek este tartották meg a Kodály Iskolában, az országban elsőként Kecskeméten elindított ének-zenei általános iskola alapítójáról, egykori igazgatójáról, Nemesszeghy Lajosné Szentkirályi Mártáról elnevezett díszteremben. A koncerten a háromnapos megmérettetés zsűrijének tagjai, Rohmann Ditta, Pólus László és Zétényi Tamás gordonkaművészek játékában gyönyörködhettek a zeneszeretők.
A galéria 13 képet tartalmaz

Az ország legrangosabb gordonkaversenye péntek délután ünnepélyes percekkel vette kezdetét. A résztvevők és felkészítő tanáraik köszöntése után a II. és a III. korcsoport elődöntője következett. A színpadra lépő szakgimnazisták között két kecskeméti fiatal is volt, egyikük tovább is jutott a szombat délutáni döntőbe. Felkészítő tanáruk, Agócs Márta a rangos megmérettetésre 1987 óta nevezi tanítványait, növendékei közül többen – így például Szabó Kinga, Karasszon Eszter, Mészáros Zsófi és Umenhoffer Erik – első díjat nyertek; akadt olyan év, amikor mind a négy korcsoportban az ő diákja végzett az élen.

A Kodály Iskola 2021-ben Kodály Zoltán-díjjal kitüntetett tanára a verseny névadásában is aktívan részt vett. Minderre Agócs Márta így emlékezett vissza: „Valamennyi hazai hangszeres verseny valamely neves alkotó nevét viseli, ezért mi is kerestünk »névadót«. Felvetődött mások mellett Popper Dávid neve is, de neki, nekik nem volt leszármazottjuk, így hosszabb utánajárást igényelt volna az ő nevük felvétele. Eszembe jutott viszont, hogy Starker János egyik növendéke tanított engem, és kolléganőmmel, Ittzés Katával megkerestük az abban az időben az indianai egyetemen dolgozó világhírű csellistát. Starker nagyon kedvesen azonnal válaszolt. Megírta, hogy ekkor és ekkor Budapesten, a Duna Intercontinental Hotelben keressem meg. Úgy is lett, elmondtuk, hogy mit szeretnénk, mire ő azt mondta, hogy »Az én nevemmel azt csinálnak, amit akarnak. Egy dologhoz ragaszkodom csak, hogy a verseny nagydíját az itthon méltatlanul elfelejtett csellistanőtől, Czakó Éváról nevezzék el.« És egy meghatározott összeget is adott arra, hogy a verseny legkiemelkedőbb tehetségét díjazhassa a zsűri.”

A csellisták rangos megmérettetésének első napja a zsűri tagjainak koncertjével ért véget. Az est első részében gordonkára írt szólóműveket hallhattak a jelenlevők, azután a három gordonkaművész közös produkciójának tapsolhattak. Először Pólus László gordonkaművész előadásában egy Bach-szvit hangzott el, a Magyar Állami Operaház Zenekarának szólócsellistája, a Somogyi Quartet tagja, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet gordonka főtárgy tanára mély átéléssel játszotta az egyetemes zenetörténet egyik legnagyobb óriása kompozícióját.

Ezt követően Zétényi Tamás gordonkaművész, a Classicus Quartet csellistája, a győri Széchenyi István Egyetem adjunktusa előadásában Ligeti György Szólószonáta csellóra című művét hallgathatta nagyérdemű. A darab néhány napon belül immár másodszor csendült fel a Kodály Iskola dísztermében, a 100 évvel ezelőtt született világhírű komponista alkotását a rá emlékező március 20-i koncerten egy fiatal zeneakadémista, Baranyi Szabolcs szólaltatta meg. Mindkét előadó felejthetetlen szuggesztivitással játszotta a csellisták körében népszerű művet.

Az est folytatásában a verseny zsűrijének elnöke, Rohmann Ditta gordonkaművész – talán egy kicsit Kecskemét iránti tisztelete jeleként is – a hírös városban született kiváló zeneszerző és zenepedagógus, Kodály Zoltán Szólószonáta című kompozícióját játszotta. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem gordonka szakának vezetője interpretálásában a mű 1. tétele csendült fel. A zenetudósok szerint mérföldkő-jelentőségű darab rendkívül gazdag, a szélsőségekig jutó, határokat feszegető világából Rohmann Ditta rendkívül sokat mutatott meg.

A koncert zárásaként a három gordonkaművész együtt lépett a színpadra, előadásukban Haydn D-dúr divertimentóját hallgathatták a zeneszeretők. A darabot látható örömmel, játékos vidámsággal mutatták be, méltán kaptak vastapsot.

A XIV. Országos Starker János Gordonkaverseny szombaton további két korcsoport elődöntőjével folytatódik. A döntőket szombaton délután és vasárnap délelőtt rendezik, a verseny vasárnap délután záróünnepséggel és díjkiosztással ér majd véget. A Kodály Iskola intézményvezetője büszke arra, hogy immár több mint négy évtizede otthont adhatnak a rendezvénynek. „Hétről hétre rengeteg programunk, eseményünk van, amelyekkel az iskola életét színesítjük, akár a kicsik, akár a középiskolások tekintetében – mondta Balogné Papp Boglárka. – Ezek közül terjedelmében és nagyságában is kiemelkedik a három évente megrendezésre kerülő Országos Starker János Gordonkaverseny. Kitüntetés számunkra, hogy mi rendezhetjük meg ezt a rangos megmérettetést.”

S hogy Kecskemét, a Kodály Iskola a verseny lehető legjobb gazdája, azt a zsűri elnökének szavai is megerősítik. „Úgy éreztem Kecskemétre jövet, hogy Kodály világába jövök – mondta Rohmann Ditta. – Ez a terem is csodálatos, szerintem ideális helyszín egy verseny megrendezésére. Azt érzem itt, hogy míg Budapesten rengeteg minden történik, és emiatt szinte fel se tűnik egy ilyen nagyszerű program, itt viszont mindenki a szívén viseli ezt az eseményt, és ez nagyszerű!”

Kapcsolódó cikk