Alföldi kenyér, szőlő és bor – A Kárpát-medence kincsei címmel rendeztek konferenciát
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézete (SzBI) immár 20. éve rendezte meg az "Alföldi kenyér, szőlő és bor – A Kárpát-medence kincsei" című szakmai konferenciát és termékbemutatót az intézet Kecskeméti Kutató Állomásán. A Mathiász-telepet 1886-ban alapította az egyik legtermékenyebb magyar szőlész-borász, Mathiász János, azóta itt nemesítés folyik. Az intézmény számos eredményt ért el a bor- és csemegeszőlő nemesítése területén.
Az esemény megnyitóján Rideg László, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.
A jubileumát ünneplő rendezvény célja közel vinni, bemutatni a szőlészet-borászat, illetve a gabonakutatás területén elért eredményeket a közönséghez.
Ehhez a termékbemutatók és a szakmai előadások is hozzájárultak. Az érdeklődők információkat kaphattak a búzanemesítésről, a 21. század különleges gabonáiról, a borkészítésről.
Az eseményen átadták a város borainak járó elismeréseket, a rendezvény a termények megáldásával zárult.
A témával részletesebben is foglalkozunk a KTV Kiemelő című műsorának ma esti adásában.