Alföldi kenyér, szőlő és bor – A Kárpát-medence kincsei címmel rendeztek konferenciát

2023. 08. 24., 12:49
Konferenciát és bemutatót szerveztek a MATE SzBI Kecskeméti Kutató Állomásán „Alföldi kenyér, szőlő és bor – A Kárpát-medence kincsei” címmel. A rendezvény immár 20. éve tartja össze a borászokat, szőlőnemesítőket, gabonakutatókat és -nemesítőket. A jubileumát ünneplő rendezvény célja bemutatni a szőlészet-borászat, illetve a gabonakutatás területén elért eredményeket.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 22 képet tartalmaz

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézete (SzBI) immár 20. éve rendezte meg az "Alföldi kenyér, szőlő és bor – A Kárpát-medence kincsei" című szakmai konferenciát és termékbemutatót az intézet Kecskeméti Kutató Állomásán. A Mathiász-telepet 1886-ban alapította az egyik legtermékenyebb magyar szőlész-borász, Mathiász János, azóta itt nemesítés folyik. Az intézmény számos eredményt ért el a bor- és csemegeszőlő nemesítése területén.

Az esemény megnyitóján Rideg László, Bács-Kiskun Vármegye Közgyűlésének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Ahogy a meghívóban is szerepel: a Kárpát medence kincseiről van itt szó. Úgy gondolom, ezek a hosszú távú kincsek a legfontosabbak, beleértve ebbe a kenyeret, a búzát is. Azok az igazi kincsek, amik hosszú távon érlelődnek, kitartó munkával születnek meg
— fogalmazott Rideg László.

A jubileumát ünneplő rendezvény célja közel vinni, bemutatni a szőlészet-borászat, illetve a gabonakutatás területén elért eredményeket a közönséghez.

Célunk a szélesebb körben való megismertetés, a nyitott kapuk elve, akár a fogyasztók, akár azok felé, akik érdeklődnek az agrárium, a szőlő, bor, a gabonák vagy a malomipar irányába. Fontos, hogy ők kaphassanak információt, olyan módon, hogy az érthető legyen
— magyarázta Szabó Attila, a MATE SZBI Kecskeméti Kutató Állomás vezetője.

Ehhez a termékbemutatók és a szakmai előadások is hozzájárultak. Az érdeklődők információkat kaphattak a búzanemesítésről, a 21. század különleges gabonáiról, a borkészítésről.

Az eseményen átadták a város borainak járó elismeréseket, a rendezvény a termények megáldásával zárult.

A témával részletesebben is foglalkozunk a KTV Kiemelő című műsorának ma esti adásában.