Alma materében adott koncertet Ittzés Gergely

Fuvolaest a magyar kultúra napja tiszteletére

2023. 01. 24., 09:55
A Kecskeméti Kodály Iskola hagyományos, a magyar kultúra napjához kötődő hétfő esti hangversenyén Ittzés Gergely Liszt-díjas fuvolaművész játékában gyönyörködhettek a zeneszeretők. Az intézmény korábbi diákja magyar zeneszerzők fuvolaműveit, illetve magyar fuvolaművészek átiratait szólaltatta meg. Az ünnepi koncerten – melyen egy Petőfi-vers is elhangzott – a jelenleg Kínában élő és dolgozó fuvolista felesége és fia, valamint az iskola néptáncos tanulói működtek közre.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 29 képet tartalmaz

A hétfői nap a magyar kultúra napja megünneplése jegyében telt a Kodály Iskolában. A felső tagozatos diákok az 5. óra után az intézmény dísztermében közösen szavalták el Kölcsey Himnuszát, míg az alsó tagozatosok a saját osztályukban emlékeztek meg a vers születéséről és beszélgettek a nagy magyar költőről, munkásságáról.

Az intézmény hagyományos ünnepi műsora nemzeti imádságunk közös eléneklésével kezdődött, majd Földi János köszöntötte a Nemesszeghy Márta-teremben megjelent szép számú közönséget. A Kodály Iskola intézményvezető-helyettese örömmel számolt be pedagógustársai közelmúltbeli sikereiről: az elmúlt hétvégén Szűcs Magdaléna és Durányik László kórusvezetők, valamint az ÉZI-ben évtizedeken át tanító Ittzésné Kövendi Kata a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége rangos elismerését, KÓTA-díjat vehetett át. Földi János megemlékezett a ma már Szegeden élő, korábban az iskola munkáját irányító karnagynőről, Rozgonyi Éváról is, akit a KÓTA Nagydíjával jutalmaztak.

Ezt követően Ittzés Gergely fuvolaművész lépett a színpadra. „Érdekes érzés visszatérni oda, ahonnan egykor indultam – mondta a Hírös.hu kérdésére az elmúlt években nemzetközi hírnevet szerző előadóművész. – Sok szál még mindmáig az alma materemhez köt, gondolok elsősorban a fuvolatanáromra, Dratsay Ákosra, aki jelenleg is vezeti a sikeres fuvolatanszakot. A családi kötődésem is erős: unokahúgaim és -öccseim is idejárnak, sógornőm meg itt tanít. Persze több szál már megszűnt, hiszen például ma már másik épületben folyik a tanítás, mint amelybe én jártam, és egykori tanáraim többsége sem oktat már. Ennek ellenére mégis csak ugyanaz az iskola és az ember ezt nem felejti el.”

A Kodály Iskola növendéke volt

Ittzés Gergely Győrben született, de gyermekkorát Kecskeméten töltötte, ahol 12 évig a Kodály Iskolában tanult. A zeneművészeti szakközépiskolában Dratsay Ákos egyik első fuvolás növendéke volt, majd a Zeneakadémia elvégzése után sikeres szólista, kamarazenészi és tanári pályát kezdett. Világszerte koncertezik és ad mesterkurzusokat. Mintegy 25 szólólemeze jelent meg, amelyeken a klasszikus repertoár mellett ritkaságok, kortárs darabok, saját átiratai és kompozíciói, valamint improvizációk is hallhatók. A 2009-ben doktorált, Liszt-díjas fuvolaművész a győri Széchenyi Egyetem egyetemi tanára, de 2019 óta Kínában él, ahol a New York-i zenész- és színészképző egyetem, a Juilliard School kihelyezett tagozatán tanít Tianjinban. Alkotómunkássága is jelentős. Hangszere új lehetőségeit kutatva létrehozta a kétszólamú fuvolajátékot bemutató Flouble nevű szoftvert. Flautológia című módszertankönyve 2018-ban jelent meg, a Fuvolaexpedíció című 42 darabból álló új sorozatát pedig a német Schott kiadó fogja közreadni a közeljövőben.

Ittzés Gergely előadásában előbb Bach, Beethoven, Paganini és Mendelssohn műveit hallgathatta meg a nagyérdemű, míg a koncert második részében magyar szerzők művei csendültek fel. Ez utóbbiak sorában saját műveiből is megszólaltatott néhányat, a Fuvolaexpedícióból eljátszott öt darab egyúttal ősbemutató is volt, szerzeményeit ezúttal hallhatta először a nagyközönség. „A műsorválasztásnál elsősorban a magyar jelleget vettem figyelembe – mondta az est »főszereplője«. – Épp ezért egyrészt magyar szerzők műveiből állítottam össze, másrészt a nemzetközi komponisták darabjai is magyar fuvolaművészek átirataiban hangoztak el. A régi zenétől, Bach muzsikájától indulva a koncert első részében eljutottunk a romantikáig, míg a második részben, magyar zeneszerzők műveit játszva egy ellenkező utat jártunk be: kortárs darabok megszólaltatása után időben távolodva a 18. századi osztrák–magyar fuvolavirtuóz és zeneszerző, Doppler Ferenc alkotásával zártuk a hangversenyt.”

Az est két zenei blokkja között – melyekben Ittzés Gergelyt a Zeneakadémián idén végző fia, Ittzés Péter kísérte zongorán, míg több darabban feleségével, Szabó Dóra fuvolaművésszel együtt játszott –  Petőfi Sándor Jövendölés című verse is felhangzott. A magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakjának Kecskeméten szerzett költeményét Nagy Emese tizedikes gimnazista mondta el. Az ünnepi műsorban a Kodály Iskola tizedikes és tizenegyedikes szakgimnáziumi néptáncos tanulói is közreműködtek. Vadas László növendékei – felkészítő tanáruk Balogh Ildikó Piroska volt – kalocsai táncokkal arattak zajos sikert. Ittzés Gergely és szerettei is szép ünneplésben részesültek. Az alkalomhoz illő zárószám után – Doppler Ferenc Magyar duettino című darabjában a verbunkos ritmikai, formai és hangnemi jellegzetességei domináltak – a percekig tartó vastapsot az est főszereplője újabb ősbemutatóval köszönte meg, a Fuvolaexpedíció két további darabját, az Egyszólamú dialóg és a Kétszólamú monológ című szerzeményeit játszotta el.