Kipróbáltuk, milyen élményeket kínál a városháza új látogatóközpontja

Mercedessel tehetünk időutazást az 1930-as évek Kecskemétjén

2023. 05. 31., 14:23
Árpádkával szelfizhetünk, egy Mercivel tehetünk időutazást a régi Kecskeméten, sőt azt is kipróbálhatjuk, milyen volt az 1911-es földrengés a Városháza vasárnap nyíló új látogatóközpontjában. Az országosan is egyedülálló interaktív kiállítást elsőként a sajtó képviselői számára mutatták be, a Városháza megnyitó ünnepség-sorozatán, június 4. és 10. között azonban bárki ingyenesen megtekintheti.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 51 képet tartalmaz

A látogatókat elsőként a legendás „Árpádka” köszönti a Városháza Látogatóközpont előterében a város jelmondatával: „Sem magasság, sem mélység nem rettent”. Árpádkával szelfizhettek is az újságírók, akik ma elsőként járhatták be a tárlatot.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Virág Zsolt, a Magyar Kastélyprogram Kft. ügyvezetője, a kiállítás kurátora mutatta be a „Kecskemét, hírös város” – várostörténet a középkortól napjainkig” című kiállítást, amely az épület komplex műemléki felújítása és a Modern Városok Program keretében valósulhatott meg.

A polgármester hangsúlyozta: a Parlament után Magyarország második legemblematikusabb épülete született újjá Kecskeméten. Éppen ezért fontosnak tartották, hogy ne egy unalmas várostörténeti kiállítást, hanem egy egyszerre impulzív és informatív élményközpontot alakítsanak ki a megújult Városházában.

Éltünk ennek a gyönyörű épületnek az adottságaival, és egy új turisztikai attrakciót hoztunk létre a városban, amely nemcsak a régió, de az egész ország számára különleges. Egy szecessziós palotát adunk át a nagyközönségnek, amely nemcsak látogatható, de szerethető is. Rengeteg élményt kínál, így a Cifrapalota mellett a város legfőbb vendégcsalogató turisztikai látnivalója lesz
— fogalmazott a polgármester.

A látogatóközpont a város történetét dolgozza fel, mely nemcsak a kecskemétiek számára fontos, de méltó környezetben mutathatjuk be az ide érkező vendégeknek kulturális és történeti értékeinket is. Miután pedig megtekintették ezt a rendkívül gazdag, interaktív tárlatot, innen mintegy csillagtúra-szerűen járhatják körbe a város különböző területein fellelhető további látnivalókat.

Ha pedig itt felfedeztek minden látnivalót, akár elmehetnek Budapestre is
— jegyezte meg viccesen a polgármester.

Virág Zsolt előzetesen elmondta, hogy a látogatóközpont egy várostörténeti kiállítást tartalmaz, amely felett egy múzeumpedagógiai tér kapott helyet. A lehető legmodernebb tárlatot állították össze, amely érdekességek mentén építkezik.

A kiállítás interaktív, fényekkel, hangokkal, sőt illatokkal gazdagított anyag, amely bővelkedik a multimédiás tartalmakban is
— fogalmazott a kurátor.

Hozzátette: Kecskeméten van Magyarország első olyan városházája, amely egy innovatív megoldással egyesíti az olasz, muzeológiai típusú városházákat a német, kereskedelmi és vendéglátó típusú városházákkal.

Bízunk benne, hogy olyan lesz Kecskemétnek, mint Egernek a vár, Keszthelynek a kastély, Tihanynak az apátság
— mondta Virág Zsolt.

A kurátor azt is elmondta, hogy 310 különböző témát dolgoztak fel a város jeles szakembereinek közreműködésével Kecskemét történetéből röviden, a mai kor fogyasztási szokási szerint. Ugyanakkor az érintőképernyős tartalmak egy alaposabb kutatáshoz is elegendő információt nyújtanak.

– Mindenképpen fontos volt, hogy a város majd' ezeréves történelmében mélyfúrást végezve mozaikszerűen állítsuk össze a város különböző rétegeit mindenki számára érthető módon, ugyanakkor élményszerűen is – mondta Virág Zsolt, majd körbevezette a sajtó képviselőit a látogatóközpont kilenc termében.

A második terem Kecskemét kezdeti történetét mutatja be. Itt megtudhatjuk többek között azt is, vajon honnan ered Kecskemét neve, megismerkedhetünk a városhoz kapcsolódó szólásmondásokkal, valamint városvédő szentjéhez, Szent Miklóshoz kapcsolódó történetekkel, épületekkel, műalkotásokkal is.

A harmadik terem a török, illetve a barokk kor Kecskemétjét hozza közel a ma emberéhez, címe pedig „Kecskemét, a tornyok városa”. A kiállítótér középpontjában egy török varázsköpeny áll, amely maga mondja el történetét Mikszáth műve alapján. A teremben megismerkedhetünk a török idők viszontagságaival és a pestis 18. századi rettenetes pusztításával is.

A negyedik terem Kecskemét aranykorát, kiváló vezetőit hivatott bemutatni. Lestár Péter és Kada Elek meg is elevenedik előttünk Sirkó Lászlónak és Pál Attilának köszönhetően. De a város életét meghatározó mezőgazdasággal, a piac sokszínűségével is megismerkedhetünk, stílszerűen barackillatban. A város  emblematikus gyümölcséről egy kortárs barackfa-installáció is készült.

Az ötödik terem a Városháza megszületését, illetve Kecskemét szecessziós építészetét mutatja be. Itt állították ki a Városháza hatalmas makettjét, amely 42 napig készült egy 3D-nyomtató segítségével. A gyerekek egy interaktív játékkal ismerhetik meg az épületet.

A hatodik teremben kaptak helyet Kecskemét kiváló képzőművészei, de Katona József Bánk bán című drámájának hologram-előadását is megnézhetjük a Katona József Színház makettjének interaktív forgószínpadán. A rajzfilmek rajongói betekinthetnek a Kecskeméti Rajzfilmstúdió munkásságába. Ha pedig elfáradtak a sok információtól, az 1911-es kecskeméti földrengést szimuláló gépen kicsit felrázhatják magukat.

A hetedik és a nyolcadik termet Kodály Zoltán életművének és a kecskeméti Kodály Intézetnek szentelték. A Városháza harangjait imitáló maketten Kodály Toborzó című művének harangjáték-változatát is meghallgathatják a látogatók.

A kilencedik terem Kecskemét jelenét mutatja be. Már látjuk előre, hogy nagy kedvence lesz a gyerekeknek. Beülhetnek egy valódi Mercedesbe, és közben egy szimulátor segítségével végigvezethetnek Kecskemét 1930-as évekbeli utcáin. De itt kaphatunk ízelítőt a város sportéletéből is.

Csak kapkodtuk a fejünket a világszínvonalú tárlatot nézve. Közben azt is megtudhattuk, hogy a látogatóközponthoz egy vendéglátórész is kapcsolódik majd. A szecessziós kávéház az egykori Tourinform-iroda helyén nyílik hamarosan. Fontosnak tartották ugyanis, hogy egy ilyen turisztikai desztinációhoz egy profi vendéglátóegység is kapcsolódjon, ahol a helyi értékeket is megkóstolhatják a vendégek, de természetesen ajándéktárgyakat is vásárolhatnak majd Kecskemétről a látogatók.

Vasárnaptól a nagyközönség előtt is megnyílik Kecskemét új turisztikai látványossága. A Városháza megnyitó ünnepségsorozata keretében, június 4. és 10. között ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők.