Az Éger és a Starter nyerte el a MetroPOLICE Filmfesztivál fődíját

2023. 09. 25., 09:34
Szeptember 21. és 24. között zajlott a MetroPOLICE Filmfesztivál a Hírös Agóra Otthon moziban, melynek díjátadóját vasárnap este tartották a filmszínházban. A háromtagú zsűri (Kriskó János, televíziós szerkesztő, Ulrich Gábor, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező és Dezső András, író, újságíró) döntése alapján a legjobb nagyjátékfilm Nagy Borús Levente Éger című filmje, a legjobb rövidfilm pedig Dóczé Péter Starter című alkotása lett.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 13 képet tartalmaz

Szeptember 24-én, vasárnap este tartották az első alkalommal megrendezett MetroPOLICE Filmfesztivál díjátadóját az Otthon moziban. A Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ szervezésében megvalósuló eseményre szépszámmal érkeztek alkotások. Többségében rövidfilmekkel neveztek az alkotók, míg a nagyjátékfilmből viszonylag kevesebb érkezett, így a nagyjátékfilm kategóriában könnyebb dolga volt a zsűrinek.

- Sajnáltuk, hogy animációs filmmel nem neveztek alkotók annak ellenére, hogy köztük is vannak bűnügyi témájú alkotások. Viszont cserébe a dokumentum- és kisjátékfilmek mezőnye meglehetősen erős volt – mondta Ulrich Gábor, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, zsűritag.

Kriskó János, a Kecskeméti Televízió szerkesztője elmondta, a 60 percet meghaladó alkotásokat számolták egészestés filmnek, volt olyan is, amit nagyon jónak talált a zsűri, viszont nem fért be a bűnügyi kategóriába. A verseny végül Deák Kristóf Az unoka című filmje és egy elsőfilmes rendező, Nagy Borús Levente alkotása között dőlt el. Utóbbi győzött, az Éger elnyerte a MetroPOLICE Filmfesztivál legjobb nagyjátékfilmjének járó díjat.

- Telitalálat a karakterek kiosztása, akár Kálid Artúrt említem, akár Nagy Zsoltot, Péterffy Borit, Szilágyi Csengét vagy Zsótér Sándort, mindannyian olyan fantasztikus színészi alakítást nyújtottak, ami mindenképpen nagyon megemeli a filmet, túl azon, hogy egészen izgalmasnak, érdekesnek, nagy kihívásokat támasztónak találtuk a scriptet és azokat a megoldásokat, melyeket Levente a film során alkalmazott. Ezek ugyanis a műfajon belül is újszerűek, figyelemreméltók. De talán ennél is sokkal több az Éger: nézhető, feszes mozi. A film eredendő feszültsége végig megteremtődött, megteremtett, és végsősoron egy olyan közel kétórás filmet láttunk, amelyik teljes mértékben beleillik a kategóriába, és mégis egészen újszerűt hoz – értékelte Kriskó János a nyertes alkotást.

Kriskó János kiemelte, hogy a zsűri Farkas András kecskeméti alkotó Café Marylin című filmjének forgatókönyvét a zsűri messze átlagon felülinek találta, András ugyanis olyan kiváló, természetes, jól mondható szövegkönyvet írt a filmhez, amelyet mindannyian nagyon szerették, Ha lett volna legjobb forgatókönyv díj, azt a Café Marylin nyerte volna.

Ulrich Gábor értékelte a másik győztest, a Starter című rövidfilmet, Dóczé Péter alkotását.

- Egy kis költségvetésű filmről beszélünk, mégis kivételesen  jó szereposztással, mely már egy biztos alapot jelenthet, de ez mégis kevés lenne egy nagyon jó filmhez. Tehát kellett hozzá nagyon jó operatőr, rendező-író, és tulajdonképpen egy kiváló stáb, akik kifogástalan kisfilmet hoztak létre, ami túl minden formanyelvi, esztétikai, dramaturgiai erényén még szociografikus fontossággal is bír – mondta a Balázs Béla-díjas animációs filmrendező.

A zsűri átadta a díjakat, melyek számát a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság is gyarapította. Váróczi-Bakos Rita rendőr őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának főelőadója Dóczé Péter rendezőnek adott át ajándékcsomagot és emlékplakettet.

Az alkotók is köszönetet mondtak a lehetőségért, a díjakért.

- Először is szeretném megköszönni a döntést a zsűrinek, másrészt a csapatnak és az iskolának is, hogy létrejött ez a vizsgafilm, és nagy köszönet azoknak is, akik eljöttek megnézni. Szuper kezdeményezés ez a fesztivál, nagyon várom a folytatását, mert még van pár bűnügyi történet a tarsolyomban, amit szívesen leforgatnék és megmutatnék itt – mondta Dóczé Péter, a Starter rendezője.

Nagy Borús Levente, az Éger rendezője is kiemelte, örül hogy elindult ez a fesztivál, és reméli, hogy egy sok éven át tartó fesztiválsorozattá tudja kinőni magát.

- Nagyon fontosnak tartom azt, hogy az ehhez a fesztiválhoz hasonló független, szenvedély alapú kezdeményezések fontosságát aláhúzzuk, hogy milyen az, amikor a film és a történetmesélés szeretete az, ami előre lendíti az ilyen jellegű munkákat, azt, hogy ezeket a történeteket el tudjuk mesélni, be tudjuk mutatni a közönség számára, ezért is fontos ez a fesztivál – hangsúlyozta Nagy Borús Levente.