Az egyik legjobban működő áldozatsegítő központ országosan a kecskeméti

2023. 07. 14., 14:58
Országos viszonylatban a második helyen áll a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ a legtöbb ügyfél elérése tekintetében. Az elmúlt félévben mintegy 800 személlyel vették fel a kapcsolatot a rendőrséggel való együttműködésnek köszönhetően.

Féléves értékelőt tartott ma (péntek) délelőtt a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság vezetője, dr. Gulyás Zsolt, dr. Kovács Gábor, bűnügyi-rendőrfőkapitány helyettes, Váróczi-Bakos Rita, a főkapitányság bűnmegelőzési osztályának megbízott vezetője és a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ koordinátora. Dr. Barta Gábor az esemény előtt elmondta, a rendőrséggel való egyedülálló együttműködésnek köszönhetően a vármegyeszékhely áldozatsegítői megközelítőleg 800 személlyel vették fel a kapcsolatot az elmúlt félévben. A kecskeméti központ így országos viszonylatban a második helyen áll a legtöbb ügyfél elérése tekintetében.

– Vannak olyan esetek, amikor nagyobb az elszenvedett sérelem a bűncselekmény következtében. Gondolok itt például a lopás áldozataira, ők jellemzően anyagi típusú segítséget szoktak kérni. De akár a zaklatás, a kapcsolati erőszak, vagy a szexuális bűncselekmények áldozatai is pszichológusunk segítségét szokták kérni. Ez talán a legnépszerűbb szolgáltatásunk. Nagyon sokan kérnek a jogi tanácson kívül ügyvédi képviseletet is - mondta dr. Barta Gábor, a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ koordinátora.

60-70%-ban lopás, a többiben pedig zaklatás és kapcsolati erőszak áldozataival veszik fel a kapcsolatot. A következő időszakban már a csalások sértettjeit is felveszik az ügyfelek körébe, mert ezen bűncselekmények is nagyon megszaporodtak. A főkapitányság vezetője arról számolt be, hogy a vizsgált időszakban a sértettek közel fele élt az áldozatsegítés lehetőségével. Dr. Gulyás Zsolt szerint, a rendőrség kiemelt feladat az áldozatsegítés.

– Ha valaki áldozattá válik, akkor gyakorlatilag több trauma is éri. Talán az egyik legfontosabb, hogy a személyes, intim szféráját érte valamilyen sérelem. Nem tudja, hogy kihez forduljon. Hála a jó istennek, a lakosságnak a nagy része még sosem volt áldozat, ezért nincs rutinja abban, hogy milyen megoldások vannak az ő sérelmének a javítására. Akivel először találkozik, az nem más, mint a rendőr. A rendőrnek kötelessége ebben segíteni, ezért tartom ezt nagyon fontosnak és kiemelt feladatnak - hangsúlyozta dr. Gulyás Zsolt, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya.

A főkapitány elmondta, hogy a rendőrök felajánlják a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ szolgáltatásait az áldozatoknak. A szakemberek pedig rögtön fel is keresik azokat a sértetteket, akik kérik a segítséget. Dr. Gulyás Zsolt hangsúlyozta, szeretnék kiterjeszteni az áldozatsegítést. Egy Áldozatsegítő Rendszert hoznak majd létre, melynek köszönhetően, első körben a megyei rendőr-főkapitányságon és a kecskeméti rendőrkapitányságon szeptemberben független áldozatsegítőket fognak kinevezni.