Az ipari forradalom után jöhet a kulturális forradalom

2023. 11. 14., 14:46
Szemereyné Pataki Klaudia polgármester is szerepelt az első ízben megrendezett nemzetközi esemény, a TEDxNeumann előadói között. „Csillagok találkozása” című előadását arra a gazdasági és ipari fejlődésre alapozta, mely a Mercedes-gyár építésének bejelentésével kezdődött, és ami a mai napig töretlen.

2008. június 18-án a legnagyobb német autógyár bejelentette: gyárat épít Kecskeméten. A bejelentést tett követte, ezzel pedig a negyedik ipari forradalom főszereplője lett a város, ami rendkívüli feladatokat ró egy városvezetőre, de a közösségre is.

- Ami most zajlik Kecskemét utcáin, terein, munkahelyeken, otthonokon, az a változás forradalma. Mi robbantottuk ki, mi tüzeljük! És miről szól ez a mai, negyedik forradalom? Itt, a vihar közepén állva nagyon nehéz ezt megmondani, nem látjuk még tisztán. Egy bizonyos: azok a varázsszavak kerülnek elő, hogy hatékonyság és fenntarthatóság – mondta Szemereyné Pataki Klaudia hozzátéve: az ipari forradalom mindig hoz magával egy szellemi forradalmat, amire nagyon várunk, és amiért a közösségek dolgoznak. Összetett és bonyolult, színes a világ, ezernyi a kérdés, de Kecskemétnek megvannak a saját válaszai.

Hogy mik ezek a válaszok, és hogyan tud egy modern kori vezető inspiráló környezetet teremteni, arra Kecskemét polgármestere hat pontban válaszolt:

1. „Legyen egy jó közösséget motiváló célod!”

A cél adott volt, hiszen a Mercedes változást, egy új szellemiséget hozott a város életébe. „De mi nem álltunk meg, hogy megépítjük a gyárat, hozzá az infrastruktúrát, hanem ezt egy magasabb szintre emeltük, egy komplex városfejlesztési programot állítottunk össze, ami az egész várost mozgásba hozza.”

2. „Szervezd újra önmagad!”

Az egyik legnagyobb kihívás 2009-ben érkezett, amikor a pénzügyi világválság után jött gazdasági válság kellős közepén mindent intézményrendszert, minden hivatali feladatkört újra kellett szervezni. A fejlesztés koordinálásában, a tervezett időpontok tartásában sokat segítettek az ernyőszervezet alatt szerveződő emberek, munkacsoportok, közösségek.

3. „Legyenek szakembereid, ha nincsenek, képezd ki őket!”

„Meg kellett reformálnunk az oktatásunkat, hozzá kellett nyúlnunk az aranytartalékokhoz, és egy éven belül megteremtettük mind a szakiskolai, mind pedig az egyetemi képzésben a duális képzési rendszert, ami mára országos, sőt, nemzetközi léptékűvé vált.”

4. „Biztosítsd be a munkahelyeket!”

„Egy foglalkoztatási paktumot hoztunk létre, ahol minden munkavállaló és munkaadót érintő szervezet, gazdasági társaság, intézményrendszer együtt gondolkodik, együtt tervezi a jövőjét, a humánpolitikai lépéseit, egy primer munkaerőpiaci adatelemzéssel is alátámasztva. Egy lépéssel mindig előrébb járunk a történésekben.”

5. „Teremts új kapcsolatokat és nyisd meg azokon keresztül az új kapukat!”

A Mercedes jöttével egy új iparág érkezett a városba. Ennek kiszolgálása mellett feladat volt a meglévő iparág és nemzetgazdasági iparág fejlesztése. Kapcsolatokat létrehozására volt szükség, hogy minél többen be tudjanak kapcsolódni ebbe a hálózatba. A beszállítói mentori pilot program sikerét mutatja, hogy régi, olykor 40-50 éves cégek újulnak meg hatására, saját és a város jövője érdekében.

6. „Mindig gondolj a jövőre! Óvd a közösséget és a környezetedet!”

A gazdaságfejlesztési program napjainkra átalakult, és egy ökoszisztéma fejlesztési programként működik, ahol az ember került a középpontba, a városi vezetőkkel, együttműködő kapcsolatokkal, azokkal, akik együtt tervezik a jövőjüket.

- Fő motivációs elem a közös cél, ami a közösséget összetartja és cselekvésre sarkallja – hangsúlyozta előadásában a polgármester, kiemelve: ma egy modern városvezetés szerepe, hogy életben tartja, inspirálja ezt a pozitív, előremutató spirált, erősítve a közösséget, melyet úgy hívunk, hogy Kecskemét. A közösség erősítésének pedig elengedhetetlen feltétele, hogy egy kulturális forradalom induljon el. Elemeiben az oktatás már elindított egy szellemi forradalmat, de szükség van a kultúra forradalmára is. Ehhez pedig Kodály Zoltán munkássága a legnagyobb segítség, hiszen az általa kifejlesztett módszer nem csak zenére, de kreativitásra is tanít.