Az ország első akkreditált ChatGPT egyetemi képzése indulhat el az egyetemen

2023. 11. 15., 17:54
Új korszak kezdődik tavasztól a Neumann János Egyetem oktatásában. Elindítják az ország első akkreditált ChatGPT egyetemi képzését, mely szabadon választható tárgyként fut majd februártól. A mesterséges intelligencia alapú nyelvi modellről azonban nemcsak a hallgatók, hanem az oktatók és a dolgozók is tanulhatnak.
Fotó: Harkai György
A galéria 15 képet tartalmaz

Neumann János Egyetem egy új tantárgyat indít tavasztól, amely a mesterséges intelligenciáról és a ChatGPT nevet viselő nyelvi modell használatáról szól. Ezzel elsőként tesz lépést a magyar egyetemek közül abba az irányba, hogy a mesterséges intelligencia ne csak egy eszköz, hanem egy új korszak kezdete legyen az oktatásban. Az intézmény ennek érdekében ma délután írt alá együttműködést a tantárgyat oktató Promptmasterrel.

Dr. Sági Norberta, a Neumann János Egyetem oktatási rektorhelyettese az együttműködéshez kapcsolódva elmondta, nem félni szeretnének az AI-tól, hanem szeretnének az oktatás módszertani fejlődés részeseivé, előfutáraivá válni.

Két kredites tantárgyat szeretnénk indítani a tavaszi félévtől, amin az egyetem összes karának összes hallgatója részt vehet, emellett a dolgozók is lehetőséget kapnak hogy részt tudjanak rajta venni
— hangsúlyozta Dr. Berczeli Miklós, a Neumann János Egyetem adjunktusa

Ezen felül a gazdasági és műszaki tantárgyakból kiválasztanak egyet-egyet, amelyre létrehoznak egy mesterséges intelligencia alapú nyelvi rendszert, amitől a nap 24 órájában lehet majd kérdezni. A Tanársegédnek hívott lehetőség, egy neki megadott adatbázissal fogja segíteni a hallgatókat.

"A hallgató kérdez tőle, de inkább csak lexikális információt kap, ezzel is kiegészítjük a lehetőségét, hogy többet tudjon, jobban tudjon felkészülni. A Tanársegéd segít a hallgatónak - amikor mondjuk nem ér minket utol, vagy tőle független okok miatt nem éri el a tananyagot - hogy akkor is legyen valaki, akitől segítséget tud kérni."

Dr. Berczeli Miklós szerint a ChatGPT szakszerű ismerete a jövőben olyan kulcskompetencia lesz, mint a gépírás, a CAD, az Excel vagy a B-kategóriás jogosítvány. Az egyetem ezt az igényt szeretné megelőzni az új tantárggyal.