Beemelték a helyére az egyetem gyalogoshídját az Izsáki úton

Egy darabban került fel a hídszerkezet az éjjel

2023. 03. 01., 05:26
Kicsivel kedd éjfél előtt mozdították ki a GAMF parkolójából a 34 méternyi hídszerkezetet, melyet bő egy óra alatt a helyére illesztettek a szakemberek. A bravúros megoldást figyelemmel kísérték a Kecskeméti Médiacentrum munkatársai is. Miután a gyalogoshídnak az Izsáki utat átívelő részét a tartóoszlopokhoz erősítették, már meg is érkezett a következő elem, melyet hamarosan szintén a pillérekre emelnek majd.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 28 képet tartalmaz

Mérföldkőhöz érkezett a CAMPUS beruházás: lefestve, egyben került a helyére a Neumann János Egyetem régi GAMF főépületét és az 52-es út túloldalán létesülő új épületegyüttest összekötő gyalogoshíd Izsáki út feletti része. A híd biztonságos átjutást és szorosabb kapcsolatot biztosít majd az út két oldalán elhelyezkedő létesítmények között. A hídszerkezetet egyelőre a már elkészült új Oktatási Épülethez, illetve az épülő adminisztrációs épülethez csatlakoztatják majd.

A ma (kedd) éjjel felhelyezett 34 méteres szakaszt két darab 17 méteres elemben szállították közúton a csepeli gyártócsarnokból a helyszínen kialakított szerelőterületre.

Itt ezt a két elemet előbb precízen beállították és összehegesztették, majd ellátták a korrózióvédelmi bevonatrendszer fedőrétegével, vagyis a szerkezet végleges, halvány szürke színét adó festékréteggel is, hogy az érintett szakasz festése miatt később már ne legyen szükség teljes útzárra.

A korlátoszlopokkal is ellátott szerkezetet ma éjjel két autódaruval emelték a már kiépített ferde acélcső-párokból álló pillérekre. A híd kivitelezése során fokozottan figyeltek arra, hogy ne okozzanak fennakadást a város életében, ezért az emelést is a helyi tömegközlekedés üzemszünetével összhangban 23.15 és hajnal 04.15 közé időzítették.

A felső közlekedést biztosító acélszerkezetű híd 7 darab, 20 és 32 méter között váltakozó támaszközt ível át. A mostani ütemben egy összesen 167 méter hosszúságú hídszerkezet épül, amely később az új épületek felé tovább bővíthető.

A régi GAMF épülettől az új épületegyüttesig átvezető rész ebből 148 méter, míg a gyalogoshidat az Oktatási Épülethez és a kivitelezés alatt lévő adminisztratív épülethez bekötő rövidebb szakasz összesen 19 méter hosszú. A gyalogoshíd teljes szélessége 4,6 méter, használható pályaszélessége 3,4 méter. A hídszerkezet gyártása és szerelése során több mint 6830 méter hosszan kell hegeszteni, vagyis a hegesztési varrat hossza megegyezik a 9-es busz teljes útvonal hosszával.

– Egy 3,4 méter széles pályaszakasz lesz a híd tetején, amit az egyetemi polgárok használhatnak. A híd ugyanis az itt kialakított oktatási épület és a túl oldalon már álló egykori GAMF épület második emeleti szintjét fogja összekötni. Így ha az oktatási térből a hallgatók a túloldalon lévő műhelyekbe vagy az ottani tantermekbe akarnak átmenni, akkor ezt anélkül tehetik meg, hogy fenntartsák a négysávos út közlekedését 
— mondta a helyszínen Árvai Zoltán, a Neumann János Egyetemért Alapítvány kommunikációs vezetője.

A gyalogoshidat még 5 ütemben emelik a helyére, építése 2023 május végére fejeződik be.