Bemutatták az egyetem holovíziós termét

2023. 04. 24., 14:27
Egy szemüveg nélküli 3D mozirendszert alakított ki a Holografika Kft. a Neumann János Egyetem CAMPUS-án. Ebben a speciális tanteremben található eszközt az oktatásba is bevonják, így a tervezési feladatokban is hasznosítani tudják a holografikus háromdimenziós technikát a mérnök hallgatók.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 12 képet tartalmaz

Egy különleges, hologramos 3D-s teremmel bővült a Neumann János Egyetem. A CAMPUS földszintjének egyik helyiségét szerelték fel ezzel a holografikus rendszerrel, mely szabad szemmel látható, nagyméretű, színes, mozgó 3D képet állít elő. Ezt egy adott pillanatban több felhasználó is nézheti anélkül, hogy a háromdimenziós vetítéseknél már megszokott és elengedhetetlennek tűnő szemüveget kellene használniuk.

– Egy háromdimenziós képben sokkal több információ van, mint egy 2D képben, és valahogy meg kell jeleníteni, át kell vinni. Aki 3D-s technológiával foglalkozik, többnyire számítógépen modellezik, eddig azonban nem volt olyan eszközünk, ahol megnézhették volna az eredményt az egyetemen. Most végre lehetőség nyílik erre – mondta Balogh Tibor, mérnök-holográfus, a Holografika Kft. ügyvezetője.

A Holografika Kft. által a kecskeméti Neumann János Egyetem részére ingyenesen felajánlott rendszere 80 darab mini vetítővel állítja elő a térhatású képet. Lényegét tekintve egy 3D mozirendszer működéséről van szó.

– Neumann, 2023 a jövő éve, amit pedig ma látunk, az tényleg a jövőről szól. Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy intézményünk az első duális egyetem Magyarországon, ez a fejlesztés pedig megmutatja, hogyan használható a jövő mérnökeinek képzésében a legújabb technológia 
— fogalmazott dr. Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány elnöke.

A 3D képmegjelenítő technológia elsődleges felhasználásai közé tartozik az orvosi terület mellett többek között a tervezői, építészeti, tudományos tervezés és oktatás, a molekuláris tervezés, a geológiai kutatás, a radar- és légirányítás rendszerek vagy a 3D játékok, szimulációja és a virtuális valóság.

A Holografika Kft. adományozása értékteremtő üzenettel bír a Neumann János Egyetem, Kecskemét, valamint a magyar felsőoktatás és közoktatás szempontjából is, hiszen ezzel egy olyan attitűd jelenik meg a gazdasági szférában, mely a donáció útján keresi azokat a lehetőségeket, hogy az oktatás szereplői és a gazdasági társadalom közelebb kerüljön egymáshoz és képessé váljon a közös gondolkodásra.

– A 3D-s technológia egy nagyon komoly innovációt jelenthet az oktatásunkban, az oktatási módszereink továbbfejlesztésében, erre egy nagyszerű lehetőség ez a kezdeményezés. Köszönettel fogadtuk, és igyekszünk a mindennapi oktatásba minél szélesebb körben bevonni - ígérte dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

A Múzeumok Éjszakáján a nagyközönség is megtekintheti ezt a különleges technikát. A mérnök hallgatók képzésében pedig meghatározó szerepet kap a holografikus háromdimenziós technológia.