Mindenkinek szüksége van egy erős jövőképre

Bemutatták Matolcsy György új könyvét a Neumann János Egyetemen

2023. 09. 29., 19:19
A Neumann János Egyetem hallgatói és a meghívott vendégek jelenlétében tartották meg Matolcsy György jegybankelnök új, Magyar jövőkép és stratégia című kötetének ünnepélyes bemutatóját. A Pallas Athéné Könyvkiadó gondozásában megjelent könyv a Magyar Nemzeti Bank első emberének három éven át publikált, magyar nyelvű cikksorozatának írásait gyűjti össze.

A Mag Blogban majd később a PC19 rovatban 2019 és 2022 között, hétről hétre született írások egy olvasmányos, gondolatébresztő könyvben lettek összefűzve, amelynek minden írásában ott egy kérdés, egy kifejtés, pontokba szedve a tanulságokkal és a lehetőségeinkkel. A kötet hat téma köré csoportosította az írásokat: vízió és stratéga, a jövő gazdagsága, térségünk jövője - a jövő térsége, egyensúly és pénzforradalom, sikeres válságkezelés és fenntartható felzárkózás, valamint Európa jövője – a jövő Európája.

A bemutatón megtartott előadásában Matolcsy György ismertette a hazánk előtt álló globális és lokális kihívásokat, és kiemelte, hogy a könyvben olvasható írások célja éppen az, hogy olyan jövőképet mutasson, mely birtokában mindenki nyertesként kerülhet ki az előttünk álló évtizedből. Véleménye szerint az elmúlt 70 évben csak kevés országnak sikerült a felzárkózás, de az a közös bennük, hogy valamennyi országnak világos jövőképe volt hozzá.

Matolcsy György szerint az erős és világos jövőkép táplálja a sikereket, Magyarország ugyanakkor az elmúlt években elvesztette a jövőképét. Véleménye szerint hazánknak szüksége van a világos célokra, erős jövőképre és ehhez tanulnia kell a sikeres felzárkózás tapasztalatiból.

Beszédét egy Napoleon Hill idézettel zárta; aki győztes, az nem adja fel – aki feladja, nem győz.

A szerző előadását követően egy kerekasztal-beszélgetésre került sor, amiben Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Báger Gusztáv, Professor Emeritus, az MNB elnöki főtanácsadója, és Csizmadia Norbert, a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriumi elnöke vett részt. A beszélgetésen elhangzott, hogy a kötetben található írások időnkét helyeslést, máskor erős kritikát váltottak ki, de a jegybankelnök célja pontosan ez volt: a közös gondolkodás és az építő viták elindítása, hogy erős vízióval tudjunk nekivágni a jövő megtrendjeinek.

A kötet előszavát is jegyző Csizmadia Norbert elmondta, technológiai forradalommal és a fenntarthatósági kihívásokra adott válaszokkal új filozófiára és a gondolkodásmód megváltozására van szükség, melyre a könyv gondolatai stabil alapot adnak. Virág Barnabás szerint a könyv hiánypótló, mivel egy olyan stratégiai látásmódot ad, ami nem pár évre, hanem évtizedekre előre ki tudja jelölni a sikeres irányokat. Báger Gusztáv elmondása szerint pedig a könyvből megtanulhatjuk mérni a gazdaságpolitikai alternatíváinkat és a tehetség, tudás felhasználásával sikeres gondolati forradalmat is végre lehet hajtani.