Beteg idősek vagyonát vették el egy illegálisan működő idősek otthonában

2023. 01. 29., 20:04
A vád szerint a Hetényegyházán működő illegális idősotthon vezetői attól sem riadtak vissza, hogy egy életveszélyes állapotban lévő idős embert elszállíttassanak a kórházból.
Demens, magára hagyott idős embereket használt ki egy bűnszervezet, akik Kecskemét-Hetényegyházán illegálisan üzemeltettek egy idősotthont / Fotó: NVSZ/pillanatkép a videóból

A Nemzeti Védelmi Szolgálat előkészítő eljárást folytatott vesztegetés, vesztegetés elfogadása miatt, - illetve közreműködött a Kecskeméti Rendőrkapitányságon csalás miatt folyamatban lévő büntetőeljárásban - egy kecskeméti család négy tagja ellen, akik Kecskemét-Hetényegyházán éveken át engedély nélkül működtettek egy illegális idősotthont, ahol a pácienseknek az ellátásért fizetniük kellett.

A nyomozó hatóság közleménye szerint, az intézménybe a gondozottak egészségügyi dolgozók közvetítésével kerültek be, ők jelezték az idősotthon „üzemeltetőjének” hogy mely betegek rendelkeznek ingatlanvagyonnal és kiket nem látogat a családjuk. A családdal összejátszó kórházi kapcsolatuk meggyőzte a gyakran demens, leromlott egészségi és fizikai állapotú betegeket arról, hogy az adott idősotthonba szállítsák, mert ott az ellátásuk és gondozásuk biztosított. Ezzel párhuzamosan ügyvédi és szakértői közreműködéssel az ingó- és ingatlan vagyonukat megszerezték. A bűnözői csoport az évek során több tucat ingatlant szerzett meg és értékesített.

A szervezet tagjainak embertelenségét bizonyítja az az eset is, amikor egy nagyon súlyos állapotban lévő idős férfit hoztak ki a kórházból, akit egy betegszállításra alkalmatlan gépkocsival akartak az idősotthonba vinni azért, hogy a vagyonát megszerezzék. A beteg kritikus állapota miatt az NVSZ munkatársai rendőri erővel léptek közbe és a Mentőszolgálat segítségével visszaszállíttatták a kórházba. Az idős férfi néhány hónappal később elhunyt.

2022. nyarán a Nemzeti Védelmi Szolgálat nyomozást kezdeményezett az „üzemeltető” család 4 tagja, a velük összejátszó ügyvéd, a kórházi vezető ápoló, valamint a kórházi szociális munkás ellen, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányságon.

A kecskeméti nyomozók a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala, továbbá igazságügyi szakértők bevonásával végrehajtott akciójuk során a bűnözői csoport tagjait többrendbeli különösen nagy kárt okozó bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt, 2022. július 19-én elfogták. Jelenleg a szervezet 5 tagja letartóztatásban van, míg egy ember bűnügyi felügyelet alatt áll. A KRNNI Vagyonvisszaszerzési Hivatal Nyomozó Osztálya az ügy kapcsán eddig 5 ingatlant vett zár alá, összesen 20 millió Forint értékben.