Porzik a föld – november van, mégis inkább nyári szárazságot idéz a táj Kecskemét környékén. Az idei évben a megszokott csapadékmennyiségnek mindössze egyötöde hullott le. A kiszáradó talajok komoly kihívás elé állítják a gazdákat, de van, aki nem adja fel: egy új, Magyarországon eddig szinte ismeretlen növénnyel kísérleteznek a Homokhátságon. A cél, hogy megtalálják az Alföld jövőjének egyik kulcsát – egy olyan növényt, amely bírja a klímaváltozás próbáit.
Egy különleges, aszálytűrő növénnyel kísérleteznek Kecskeméten. Az amerikai bársonymályva lehet az egyik lehetséges megoldás az Alföldet sújtó szárazságra. A kutatók szerint ez a növény nemcsak túléli a vízhiányt, hanem többféle módon is hasznosítható.
A pénteki esők után kicsit nedves, de nem sáros talajon, gyönyörű napsütésben, tizenegynéhány fokos kellemes hűvösben vághattak neki szombat reggel a ballószögi V. Nyakvágó teljesítménytúra résztvevői a 14, 24 vagy 34 kilométeres távnak. A jó idő végig kitartott, ahogy a jó hangulat is. A befutókat helyben készült krumplilevessel, kenyérlángossal várták a faluház udvarán, és többen átmentek még a közeli cukrászdába is lekerekíteni az élményt.
A Kiskunságban, a korábbi futóhomokon az erdészek alföldfásítási munkájának köszönhetően sikerült olyan növénykultúrát létrehozni, amely önmagában is értéket jelent, és nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújt többek között a talaj- és a levegővédelem terén, valamint a helyi turisztikában. A KEFAG Zrt. által kezelt 57 ezer hektárnyi állami erdő télen is számos kirándulóhellyel és különlegességgel várja a látogatókat.
Országszerte közel 70 helyszínen találhatóak a természetben invazív kaktusztelepek. Ennek fele a Duna-Tisza közén. Így a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságnak kiemelt szerepe van a kaktuszinváziók megelőzésében és az ellenük való védekezésben. Minden télálló kaktusz esetében fennáll az esélye, hogy megjelenik a természetben és elfoglalja a helyet az őshonos növények elől. Megjelenésük leggyakrabban emberi tevékenységre vezethető vissza.
Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlapon - kizárólag a felhasználói élmény fokozásának érdekében - ún. sütiket alkalmazunk. A hírportál használatával Ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi.