Kategória: Természetvédelem
Keresés
Dátum választó
Rendezés
26 találat
2024.02.28

Pirkadatkor kivágta, reggelre tűzifának eladta az erdőt

A Bajai Járási Ügyészség lopás, hulladékgazdálkodás rendjének megsértése és eltiltás hatálya alatti járművezetés miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki a környékbeli erdőkből hajnalonta kivágott akác- és nyárfát a helyszínen felaprítva tűzifának rögtön eladott, ezzel néhány hónap alatt komoly bevételre szert téve. A tanyás ingatlanában engedély nélkül felhalmozott 1 tonnányi roncsautó miatt is felelnie kell.
2024.02.21

Akasztón landolt az első idei gólya

Kedden befutott Akasztóra az első gólya, aki ebben az évben visszaérkezett hazánkba a telelésből. Salamon már 5 éve ugyanabban a fészekben alapít családot. A helyiek nagy örömmel fogadták a madarat, ugyanis ez is azt jelzi, hogy itt a tavasz. Idén a szokásosnál mintegy két héttel hamarabb tért haza a gólya, aki immár a fészket tatarozza a párja érkeztéig.
2024.02.07

Itt a tavasz? Kezdenek virágozni a tarka sáfrányok a kiskunsági pusztákon

Kora tavaszi kirándulásaink alkalmával már szemünk elé kerülhet egy-egy virágzó tarka sáfrány. Kollégánknak már a múlt héten sikerült lencsevégre kapnia az első virágzó példányt a Madarasi Marhajárás természetvédelmi területen, illetve február 6-án Kiskundorozsma környékén is fotóztunk egy pompázó egyedet. Ez az apró, törékeny hagymagumós növény száraz homokterületek sztyepprétjein vagy az azokra telepített erdőkben, erdőszegélyeken fordul elő.
2024.02.03

Kétkezi munkálatok az egyhajúvirág élőhelyein

Fűkaszák és motorfűrészek zaja törte meg a csendet január utolsó napján Ásotthalom és Kelebia környékén. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a fokozottan védett egyhajúvirág élőhelyein tüsténkedtek, cserjeirtást és fűavar-eltávolítást végeztek, hogy pár hét múlva már gyönyörködhessünk a több tízezer rózsaszín virágban.
2024.01.22

Turistaút jelzéseinek rongálása a Tőserdőben

A közelmúltban az ÉDOSZ-Kinizsi Természetbarát Sportegyesület tagjai értesítették a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, hogy az egyesület által létesített túraútvonal jelzéseit ismeretlen személyek átfestették piros X-jelekkel. Mindez egy jelentéktelen rongálásnak tűnhet, ha nem vennénk figyelembe néhány tényezőt, amelyek a jelzett turistautak kialakításának körülményeire vonatkoznak.
2024.01.13

Vendégeskedő hósármány csapat járja a fülöpszállási szikeseket

A hósármány (Plectrophenax nivalis) október és március között ritka, de rendszeres vendég hazánkban. Általában kisebb csoportokban vagy egyesével mutatkozik, de 2004-ben volt már példa ezres csapat megfigyelésére is. Legtöbb észlelése a költőhelyére leginkább hasonlító alföldi szikesekről, főként a Hortobágyról és kisebb arányban a felső-kiskunsági pusztákról van, de a Balatonnál, Kis-Balatonnál és a Duna mentén is fel szokott tűnni. Gyakran pacsirtákhoz, pintyfélékhez keverednek, miközben gyommagvakat keresgélnek a gyepen.
2023.12.14

Fásítási akció zajlott a Szent István körúton

800 darab erdészeti és 30 darab kertészeti facsemetét ültettek el a Szent István körúton. A mai napon erről a projektről számolt be a Köppel Kft. vezetése, akik a faültetéssel támogatták Kecskemét városának zöldítését. Az átadáson ott volt Lévai Jánosné tanácsnok, Szamler László önkormányzati képviselő, valamint Győri András, Kecskemét főkertésze is.
2023.12.11

Csak úgy ragyog Kecskemét élő karácsonyfája

Óriáskerék, jégszobor, betlehem, adventi koszorú, mesés iglu és dizájn jégpálya – adventi pompában tündököl Kecskemét főtere, a legszebben azonban a város élő karácsonyfája ragyog. Tavaly novemberben ültették el a Hetényegyházáról átköltöztetett gyönyörű fenyőt, akkor sokan kételkedtek abban, hogy megmarad. Mára azonban bebizonyosodott, hogy jó helyre került, és meghálálta a sok-sok gondoskodást.
2023.12.07

Programokkal telik meg a hétvégén a Hunyadivárosi Közösségi Ház

Két eseményre is ellátogathatnak az érdeklődők a Hunyadivárosi Közösségi Házba a hét második felében. Pénteken délután öttől folytatódik a Hunyadi Pódium címmel futó beszélgetéssorozat, ahol a vendég ezúttal V. Németh Zsolt államtitkár, miniszterelnöki biztos lesz. Vasárnap délután öt órás kezdéssel pedig a Gregus kvartett ad koncertet.
2023.11.23

Lantos Csaba Kecskeméten: tovább csökkentjük hazánk energiafüggőségét  

Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyék közép- és nagyvállalati vezetői előtt tartott előadást ma (csütörtökön) Lantos Csaba, energiaügyi miniszter a Brill Kft.-nél tartott Joint Venture Szövetség rendezvényén. A tárcavezető előadásában Kecskemét figyelmébe ajánlotta a 10 éven belül már elérhető mini atomerőműveket, a Mercedes-gyárnak pedig a hamarosan könnyebben telepíthető szélerőműveket.