Címke: Kodály Zoltán
Keresés
Dátum választó
Rendezés
6953 találat
2024.04.30

MÚZSA (2024. április 30.) A Kodály Intézet Vegyeskarának hangversenye a Barátok templomában

Április 27-én este a Kodály Intézet hallgatóiból álló vegyeskar adott hangversenyt a Barátok templomában. A zenetörténet több száz éves klasszikus darabjai, Haydn és Brahms mellett kortárs szerzők, Kodály Zoltán, Kocsár Miklós és a norvég Kim André Arnesen műveit is műsorba válogatta a kórust már öt éve irányító dr. Fűri Anna karnagy, a Zeneakadémia Kodály Intézetének tanára.
2024.03.05

Kodály Zoltán és a Kodály Zoltán Vegyeskar jubileuma

Kodály Zoltán halálának 57. és a kecskeméti Kodály Zoltán Vegyeskar megalakulásának 136. évfordulójáról emlékeztek meg kedd délután a vasútállomás falán lévő Kodály-emléktáblánál. A megemlékezésen természetesen felcsendült az ének is, az ünnepség végén pedig megkoszorúzták az emléktáblát.
2024.03.05

Kodály halálának és a Kodály Zoltán Vegyeskar alapításának évfordulójára emlékeztek

Kettős jubileumról emlékeztek meg kedden délután a vasútállomás falán lévő Kodály-emléktáblánál. A kecskeméti születésű zeneszerző 57 éve, 1967. március 6-án hunyt el, a nevét viselő kecskeméti vegyeskart pedig 136 évvel ezelőtt, 1888. március 9-én alapították, eredetileg Iparos Dalárda néven. Kodály Zoltán 1949-ben személyesen járult hozzá, hogy a kórus felvegye a nevét. A keddi megemlékezésen Varga Sándor, a kórus titkára idézte fel Kodály életét és a kórus történetét, személyes élményeit is megosztva arról, amikor mint Kodály iskolás diák találkozott a mesterrel.
2023.12.23

Két zeneóriást ünnepeltek az Újkollégiumban

Kodály Zoltán és Kocsár Miklós születésének 141., illetve 90. évfordulója alkalmából ünnepi hangversenyt rendezett a Magyar Kodály Társaság Kecskeméti Tagcsoportja. Az Újkollégiumban december 22-én este megtartott koncerten a 20. század két zenetudósának műveit fiatal, zenét tanuló diákok és nemzetközi hírű muzsikusok szólaltatták meg.
2023.12.15

Kodály Zoltánra emlékeztek születésének 141. évfordulóján

Megemlékezésre és koszorúzásra várta a kecskemétieket az önkormányzat Kodály Zoltán születésének 141. évfordulója alkalmából. A Psalmus Hungaricus Emlékműnél a Kodály Intézet kamarakórusa előadással tisztelgett a XX. század egyik legnagyobb hatású zeneszerzője, zenepedagógusa és népzenekutatója előtt.
2023.04.20

Új film készült Kodály Zoltánról

Kodály Zoltán 140. születésnapja alkalmából ismeretterjesztő film készült Kecskeméten, mely új szemszögből mutatja be a zeneszerző életét. A KTV csütörtöki Kiemelő magazinjának vendégei voltak az alkotók, Horváthné Erdélyi Zsuzsanna, Pusztai Tamásné valamint Miklósné Faragó Csilla, a Kecskeméti M. Bodon Pál Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.
2022.12.05

Az Aurin Leánykar sikere Krakkóban

Méltóképpen ünnepelte 25 éves évfordulóját a Miraculum-Aurin Kóruscsalád: az 50. első díjukat vehették át az Aurin Leánykarral Krakkóban, az Adventi és Karácsonyi Kórusversenyen.
2022.12.02

Kis emberek daloltak a Cifrapalotában

Fiatal Kodályosok daloltak pénteken délután a Cifrapalota Pávás termében. Kodály Zoltán születésének 140. évfordulója alkalmából a Kodály 140 programsorozat keretében megrendezett vidám koncerttel tisztelegtek a Mester előtt. A szívmelengető délutánon Szűcs Magdaléna vezényletével a Csiribiri Kicsinyek Kórusa, Szegedi Ildikó vezetésével pedig az Antanténusz Gyermekkórus adott színvonalas koncertet.
2022.12.02

Kodály Zoltán és a magyar tehetség

December 1-jén Kodály Zoltán és a magyar tehetség címmel tartott előadást a Katona József Könyvtárban Dalos Anna zenetörténész, az MTA Zenetudományi Intézete 20-21. Századi Magyar Zenei Archívumának vezetője. Az előadás egy három részes zenetörténeti sorozat első alkalma volt, amelyet a megyei könyvtár és a Magyar Kodály Társaság kecskeméti tagcsoportja közösen szervezett a zeneszerző születésének 140. évfordulója tiszteletére.
Kodály Zoltán vegyeskari műveinek irodalmi forrásairól csütörtök este élvezetes előadást tartott Erdei Péter.
2022.11.18

Kodály Zoltán lehengerlő műveltséggel rendelkezett

Kodály Zoltán vegyeskari műveinek irodalmi forrásairól csütörtök este élvezetes előadást tartott Erdei Péter. A hírös város neves zenepedagógusa elmondta, Kodály lehengerlő irodalmi műveltséggel bírt, a műveihez kiválasztott szövegek veretesek, hitelesek, ma is épp úgy érvényesek, mint megszületésükkor. Az est során a megyei könyvtár nagytermét zsúfolásig megtöltő zeneszeretők a Kecskeméti Énekes Kör által megszólaltatott Kodály-kórusokban is gyönyörködhettek.