Címke: regény
Keresés
Dátum választó
Rendezés
6 találat
2024.02.10

Könyvajánló – Bartis Attila: A kéklő pára

Egy letűnt korszak párája csapódik le kéklőn, olykor egészen sötéten kéklőn Bartis Attila novelláskötetében. Csapódik, miközben csapong, olykor odacsap miután megnyitotta a beszéd áradatának csapjait. Kelet-, s Közép-Kelet-Európa közös történelmi ábrákkal megrajzolt töredékeit, cserépdarabkáit veszi szemügyre, s villantja föl az ismerős életérzést. Persze többről van itt szó holmi nosztalgiázgatásnál. A megelevenedő múlt elevenbe talál, mert úgy forgatja a valóságot, hogy a bolondságon és színjátékon, a fikción és a párán át is eljusson hozzánk a lényeg…
2024.02.04

Könyvajánló – Simone de Beauvoir: Képek, káprázatok

Az 1960-as évek Párizsának életképei tűnnek elénk Simone de Beauvoir regényében. Az írónő, aki vállaltan ellentmondásos és igen összetett személyiségként írta be magát az irodalomtörténetbe, itt is az ellentmondásokra, társadalmi anomáliákra, látszat és valóság kettősségére fűzi a történet fonalát. Lelkes feministaként, filozófusként is nevet szerzett magának, noha szépirodalmi alkotásai nem tükrözik egyértelműen nézeteit, s maga írói életművét tartotta legszámottevőbbnek. A Képek, káprázatok című regény egy fiatal nő önmagára ébredésének kivonata, miközben küzdelme a külsőségek mögött található világba taszítja.
2024.01.13

Könyvajánló – Márai Sándor: Válás Budán

Nehéz eldönteni, hogy ezt a könyvet el kell-e mindenképpen olvasni, vagy pedig egyáltalán nem volna szabad. Talán különös így kezdeni egy könyvajánlót, de megkerülhetetlen az a tény, hogy a regény alapjaiban forgathatja föl a valóságérzékeléshez és a lét értelmezéséhez, a szerelemhez kötődő meggyőződéseinket. Ezért ironikusan kiírhatnánk a figyelmeztetést: „olvasása gyenge idegzetűeknek nem ajánlott”. Többről van itt szó, mint egy válásról, s többről, mint egy történet elmeséléséről. Ez a nyugtalanító, a hazai porondon méltatlanul háttérbe szorított Márai-regény nem kevesebbet állít, mint hogy „nem szavakon és cselekedeteken múlik az életben, mi lényeges”.
2024.01.07

Könyvajánló – Bohumil Hrabal: Táncórák idősebbeknek és haladóknak

Az ihletet nem lehet tanítani – a „hrabali táncóra” egy lélegzetvételnyi ihletés, minden hétköznapi logikát és összefüggést nélkülöző mondatnyi életöröm, s noha nem tanuljuk meg ennek a hrabali táncnak a lépéseit, de mindenképpen közelebb kerülünk hozzá, s az élethez. A könyv legtöbb méltatója kiemeli az „öröm” szót, mert valóban, örömöt sugároz minden kesernyés mondata, furcsa baklövése, gátlástalan trágársága mellett. Megbocsájtjuk neki, mert „nem tudja, mit cselekszik”, de örül és örömöt áraszt ez a jó beszélőkéjű suszter, aki ki nem fogy a szóból.
2023.10.14

Könyvajánló: Dragomán György – Máglya

„A legfájdalmasabb történeteket csak úgy szabad elmondani, hogy aki hallja, azt érezze, hogy vele történt meg, az ő története.” – mondja a Máglya mágikus hatalmú szereplője. Dragomán György elementáris erővel von be regényfolyamába, úgy, hogy azt érezzük, jelen vagyunk egy másik valóságban, mely a történelem egyik legkegyetlenebb és legembertpróbálóbb korszakának határán, a Szeku árnyékának peremén, éppen egy védtelen kislány bátor kiállásán keresztül, a világ rettenetes csillaghálójában, egy boszorkányos nagymama útmutatásában mutatkozik meg.
2023.07.02

Könyvajánló – Michael Greenberg: Süss le, nap!

„Minden Egész eltörött” – Ady kocsiútja a megvilágosodás szekerén fut vajon, vagy a 20. század sokkoló diagnózisa? Hol kezdődik az őrület, és létezik-e normalitás? Mit jelent a tudat szétesettsége? Az éles koncentráció tűhegyére fixált elme körül kiépült világunk esik szét, avagy csak fellibben „Maya fátyla”, s az extázis ragyogásában bódult pszichére másoknak könnyebb ráaggatni a jelzőt: „tébolyult”?
2023.04.23

Könyvajánló – Françoise Sagan: Jó reggelt, búbánat!

Bonjour, tristesse! – cseng a fülünkbe élénken a világhírű francia írónő legismertebb regényének címe, s záróakkordja. Françoise Sagan tizenkilenc évesen robbant be az irodalmi életbe, s vált egyik pillanatról a másikra nemzetközileg ünnepelt íróvá. Olyan hírességek fémjelzik útját, mint Tennessee Williams, Truman Capote, Ingrid Bergman, Claude Chabrol. Sorai telve vannak élettel, szertelenséggel és játékossággal. Az élet napfényt sziporkázó, mégis lágyan a hullámokba simuló imádatát vitathatatlan tehetséggel szórja szét, szórja ránk. Kár, hogy ez a szertelen pazarlás nem bizonyult gyümölcsözőnek, s élete végére valódi magányba, búbánatba taszította szerzőjét.