Dalra magyar: Bősze Ádám előadásával elkezdődtek a kultúra napi rendezvények

2024. 01. 19., 20:16
Ma (pénteken) délután a Bács-Kiskun Vármegyei Katona József Könyvtárban Bősze Ádám zenetörténész előadásával megkezdődött a Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezett rendezvények sorozata a városban. A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg minden évben.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 24 képet tartalmaz

A Magyar Kultúra Napja kecskeméti programsorozatának nyitányaként Dalra magyar címmel a magyar nép leghíresebb dallamairól tartott előadást ma délután a Bács-Kiskun Vármegyei Katona József Könyvtárban Bősze Ádám zenetörténész. A városhoz egyre több szállal kötődő zenetudós ezúttal olyan tárgykört választott, amely újszerű lehet a kecskeméti közönség számára.  Az előadást megelőzően köszöntő beszédet mondott prof. dr. Sztachó-Pekáry István, Kecskemét alpolgármestere, aki kiemelte a kultúra fontosságát, közösségteremtő és identitásmegőrző szerepét a mai kor emberének életében.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg minden évben, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én tisztázta le számos egyéb műve mellett a Himnusz kéziratát a mai Szatmárcsekén, és a kéziratot dátummal is ellátta. Az emléknap alkalmat teremt rá, hogy a hétköznapokénál nagyobb figyelmet szenteljünk szellemi gyökereinknek, hagyományainknak, és ápoljuk azokat az értékeinket, amelyek nemzeti önazonosságunkat megteremtik.

A következő napokban további rendezvények is csatlakoznak a magyar kultúra napjához. Január 22-én a Hírös Agóra szervezésében az Otthon moziban tart előadást dr. Saly Noémi kultúrtörténész az irodalmi kávéházak jelentőségéről. A nap folytatásaként felolvasóversenyt tartanak majd Mikszáth Kálmán: Beszélő köntös című regényéből. Ugyancsak 22-én Zene és költészet szabadon címmel Konyicska Renáta Londonban élő zongoraművész és Szöllősi Mátyás költő közös estjére kerül sor a Kodály Iskolában. A programsorozat január 23-án versfelolvasó és improvizációs színházi délutánnal ér véget a Széchenyi István Közösségi Házban.