Dr. Király László és dr. Fülöp Tamás volt a Hírös kecskemétiek pódiumbeszélgetés vendége

2023. 09. 19., 17:25
Hétfőn este elkezdődött a Hírös kecskemétiek címen futó pódiumbeszélgetés-sorozat új évada a Kelemen László Kamaraszínházban. Ezúttal két vendége volt a beszélgetést irányító Kriskó Jánosnak: dr. Király László kandidátus, nyugalmazott egyetemi tanár, valamint dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora. W. Barna Erika grafológus megbetegedés miatt nem tudott jelen lenni, vele a tervek szerint a következő alkalommal, október 30-án találkozhat a közönség.

A tegnapi volt sorrendben a 44. alkalom a Hírös kecskemétiek pódiumbeszégetések sorában. A nyolc évvel ezelőtt elkezdett sorozatba olyan vendégeket hívnak a szervezők, akik sokszorosan letették a névjegyüket kivételes teljesítményükkel.

Az első vendég a 91. évében járó professzor, dr. Király László kandidátus, nyugalmazott egyetemi tanár, a Bács-Kiskun Megyei Tanács korábbi mezőgazdasági osztályvezetője, a Kertészeti Főiskola oktatója, két cikluson át rektora volt.

Király professzor a tőle megszokott energiával foglalta össze kivételes életpályának fontosabb állomásait. Számos mezőgazdaságot érintő fejlesztésnek, így a felsőfokú kertészképzés, a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet, valamint a Zöldségtermesztési Kutatóintézet Kecskemétre telepítésének aktív közreműködője volt.

A rendszerváltozást követően saját kérésére nyugállományba vonult, de a mai napig aktív. Működteti vezetőképzéssel foglalkozó saját, egyszemélyes vállalkozását, éveken át blogot írt Egy nyolc danos nyugger címmel, és a mai napig ő a felügyelőbizottság elnöke a Katedra Középiskolát működtető alapítványban.

A második vendég dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora volt, aki augusztus elsejével kapott megbízást egy újabb ciklusra Novák Katalin köztársasági elnöktől.

Fülöp Tamás bölcsészként végzett, történeti diszciplínákat oktatott kezdetben a Szolnoki Főiskolán, később a Neumann János Egyetemen. A Debreceni Tudományegyetemen szerzett PHD-fokozatot, itt is habilitált. A közelmúltban lett a debreceni egyetem doktori iskolájának és saját egyeteme doktori iskolájának oktatója.

Fülöp Tamás 2019 óta látott el rektori feladatokat a Neumann János Egyetemen, korábban tudományos rektorhelyettes, két éven át pedig a pedagógusképző kar dékánja volt. Fülöp Tamás érzékletesen bemutatta új rektori pályázata alapján a benne élő víziót a kecskeméti egyetem további fejlődéséről. Röviden beszélt a családjáról, illetve kedvelt időtöltéséről, a motorozásról is.

A harmadik meghívott vendég, W. Barna Erika grafológus megbetegedés miatt kényszerűen lemondta a találkozót. Vele a tervek szerint a következő alkalommal találkozhat a közönség. A pódiumbeszélgetésre legközelebb október 30-án, hétfőn kerül sor.