Duális képzési konferenciát tartottak az Iparkamarában

2023. 03. 23., 18:29
Tudástranszfer címmel duális képzési konferenciát tartott ma délután a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A konferencián az Iparkamara és a Neumann János Egyetem vezetői egy hosszútávú megállapodást is aláírtak, aminek célja a térség felsőoktatásának fejlesztése, valamint a vállalkozások és a felsőoktatás közötti kapcsolat erősítése.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 20 képet tartalmaz

A kamara a közvetítő, a kovász szerepét tölti be a duális képzés területén.  Ezzel kezdte köszöntőjét Gaál József a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Tudástranszfer című duális képzési konferencián. Az elnök elmondta, a kamara felügyeli a duális képzést, így kapcsot képez a vállalkozások és a szakképző intézmények között illetve felügyeli az oktatás minőségét.Az elnök hangsúlyozta, hogy Kecskemét volt az első, ahol a felsőfokú duális képzés meghonosodott.

– A gyakorlati tevékenységben - ahol sokszor drága gépek, eszközök szükségesek - az iskolák források híján nagyon nehezen tudják követni a lépést. A vállalkozások viszont rendelkeznek ezekkel a berendezésekkel, tehát meg tudják adni azt a tudást, ami a gyakorlati oldalon kell. Ennek a rendszere nagyon jól működik
— hangsúlyozta Gaál József a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A több évtizedes szakmai partnerség után az Iparkamara és a Neumann János Egyetem együttműködésük elemeit egy megállapodásban rögzítette. Így az intézmények vezetői a konferencia keretében ünnepélyesen hosszútávú, stratégiai keret-megállapodással szentesítették mindazt, amit a két intézmény együtt elért.

– Szól a közös programokról, szól a Kamarával együtt a vállalkozásokért tantárgyunkról, amit közösen hirdettünk meg a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, és amely a vállalkozóvá válását segíti a hallgatóink számára. Az együttműködés másik fontos része a duális képzés fejlesztése. A kecskeméti Neumann János Egyetem ugyanis nagyon büszke arra a képzési modellre, amit kialakított és amit folyamatosan fejleszt
— mondta Dr. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora.

A rektor az egyetem képzéseinek bemutatása mellett arról is beszélt, hogy már több, mint 60 céggel van duális partneri kapcsolata az egyetemnek. De módszertani fejlesztés eredményeit szeretnék még magasabb szintre emelni, illetve a tapasztalataikat elérhetővé tenni a vármegyében működő vállalkozások számára.

Dr. Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális Innovációs Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára előadásában az országos adatokat is ismertette, melyekből kiderült, hogy 351 duális partnerszervezet és 21 felsőoktatási intézmény dolgozik együtt a képzésformában jelenleg.

A konferenciáról bővebb összeállítást láthatnak a KTV holnapi Gazdasági Ablak magazinunjában.