Edzői sportfórummal és sportági bemutatókkal ünneplik a Magyar Sport Napját Kecskeméten

2023. 05. 06., 10:52
Szombat délelőtt edzői sportfórummal, délután 14.30-tól sportági "hírös stadionátfutással", majd 15.00 órától sportági bemutatókkal ünneplik a Magyar Sport Napját Kecskeméten. A Mercedes-Benz Sport Akadémia épületében és parkolójában, a Kecskeméti Fürdőben, az Atlétika Centrumban és a Messzi István Sportcsarnokban számos sportágat lehet majd kipróbálni délután 15.00 és 16.00 óra között.
Fotó: Bogdándi Ferenc
A galéria 13 képet tartalmaz

A Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. és a Hírös Sport Nonprofit Kft. közös rendezésében megvalósuló esemény szombat reggeli megnyitóján Ivkovicné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy fogalmazott: „Nagyon fontos a sport, ez köt össze mindannyiunkat. A sport mindenki számára egy elkötelezettség, egy szenvedély, egy életforma.”

Délelőtt a sportvezetőké és sportszakembereké, délután pedig a gyerekeké a terep a Magyar Sport Napján Kecskeméten. Reggel 9 órakor vette kezdetét ez a tematikus nap, melynek egyik legfőbb célja, hogy a szakmai kompetenciákat fejlesszék, hiszen ez a jövő útja - fogalmazott Ivkovicné Béres Tímea, aki a Kecskeméti Médiacentrumnak elmondta: „Nagyon fontosnak tartom, hogy tovább erősítsük ezt a sportközeget. A Kecskeméti Junior Sport a főszervezője a mai eseménynek, ami a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) által kiemelt vidéki sportszervezet minősítést kapott. Továbbá a SOSZ volt az ösztönző abban, hogy ezt a sportnapot mindenki megtartsa az országban. Mert ahogyan az ország nagyon erős a sportban, úgy minden városban a sportközösségnek is ilyen erősnek kell lennie, össze kell fognia, és meg kell ünnepelnie ezt az alkalmat.”

Ivkovicné Béres Tímea megnyitó beszédében azt is elmondta, hogy Magyarország a sportban a legkiválóbb. „Az ország területileg a 100., a lakosság számát tekintve körülbelül a 90., a sporteredményekben pedig a 13. helyen áll a világon.”

A Magyar Sport Napja alkalmából megrendezett esemény mindenkit összefog, aki sporttal foglalkozik a városban. Így jelen volt például Jánosi István önkormányzati képviselő is. A sportügyekért felelős tanácsnok a Kecskeméti Médiacentrumnak elmondta: „Pezsgő és sokszínű sportélete van a városnak, az ország sporttérképén egy nagyon jó pozíciót foglalunk el, a sportágak garmadájában ott vagyunk az élvonalban. Ezen belül persze vannak olyan húzó ágazatok, amelyek most már nemzetközi kitekintésben is, de az ország sportéletében mindenképpen meghatározó szerepet töltenek be, gondolok itt elsősorban az NBI-es labdajátékokra” – fogalmazott Jánosi István, aki kiemelte, hogy óriási jelentősége van annak, ha a felnőtt csapatsportágakban eredményeket érünk el, mert ez egyfajta vonzerőt jelent a gyerekek számára, ami érezhető is Kecskeméten.

„Lehet látni a labdarúgás iránt megnövekedett érdeklődést, de ugyanez elmondható a kosárlabdára is, hiszen amióta az akadémia működik, a többszörösére nőtt a sportolni vágyók száma. De ez elmondható a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. egészére is, hiszen az alakulásukhoz képest többszöröse az a létszám, akik most már ennek a társaságnak a keretein belül aktívan sportolnak” – mondta a tanácsnok.

Az eseményen fő téma a délelőtt folyamán az edzéselmélet, a diagnosztika a sporttudományok területén, valamint a fair play. Végül pedig a siker zálogáról lesz szó: a kommunikáció, valamint az edzők, a szülők és a sportoló háromszögének jó működéséről.

Délután 15.00 órától az érdeklődők a következő sportágakat próbálhatják ki az egyes helyszíneken:

Mercedes-Benz Sport Akadémia: kosárlabda, röplabda, judo, birkózás

Mercedes-Benz Sport Akadémia parkolója: jégkorong és balesetmegelőzési program

Kecskeméti Fürdő: úszás, vízilabda

Atlétika Centrum: atlétika, tájfutás, rögbi

Messzi István Sportcsarnok: kézilabda, asztalitenisz, ökökvívás

A Magyar Sport Napját 2000 óta ünnepeljük május 6-án, annak emlékére, hogy a Magyar Athletikai Club 1875. május 6-án rendezte meg első nyilvános, szabadtéri atlétikai sportviadalát Budapesten, mely első volt a kontinensen.