Egy katonás lány nyerte meg az országos anyanyelvi és retorikai versenyt

2023. 11. 09., 10:05
Első helyezést hozott haza Sátoraljaújhelyről Salánki Villő, a Katona József Gimnázium végzős diákja az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati és retorikai versenyről. A Múzsa stúdiójának vendége volt a fiatal tehetség felkészítő tanárnőjével, Tóthné Pintér Kingával együtt.

Az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny célja anyanyelvünk ápolása, az iránta való szeretet kibontakoztatása, a nyelvhasználat fejlesztése, a kialakult készségek mérése és minősítése. A szervezők ezzel is szeretnék segíteni az általános és közéleti beszédkultúra fejlődését, hogy a zempléni Kossuth- és Kazinczy-hagyományok szellemében szolgálják az anyanyelvi nevelés ügyét.

Az verseny írásbeli része a nyelvi eszközök és formák közötti válogatás, minőségi különbségtétel képességét igényli, és ennek tudatossági fokát ellenőrzi; szóbeli része mindezeknek a szöveg- és beszédformálásban való érvényesítését kívánja meg.

– A megmérettetés nagyon komplex, az írásbeli feladatok között van nyelvtani, irodalmi, a lexikális tudást felmérő rész is. Így valójában minden területet lefed a verseny, ami az anyanyelvünkkel kapcsolatos – mondta el a műsorban Salánki Villő, aki másodszorra vett részt a megmérettetésen. Nem csak az első díjat érdemelte ki, de két különdíjat is hazahozott. A Kazinczy-emlékplakett mellett Sátoraljaújhely és a Tokaj Hegyaljai Egyetem különdíját is kiérdemelte.

Tóthné Pintér Kinga elárulta, nem volt nehéz végzős diákját rávennie arra, hogy induljon ezen a versenyen. – Ő meg akarta nyerni, meg akarta mutatni, hogy ő ezen a területen a legjobb. Ehhez kell egy nagyon erős ambíció, motiváltság, és ez Villőben mind megvan – fogalmazott a tanárnő. Az ő feladata így elsősorban a támogatás, a megerősítés volt.

A szóbeli rész során négy téma közül választhatnak a diákok, fél óra állt a rendelkezésükre egy vázlat kidolgozására, majd három percük volt előadni a retorikai előadást. Villő a játék jelentőségéről beszélt vallomás műfajában, így önmagát is megmutatta beszéde során.  

A beszélgetést itt hallgathatják meg:

Kapcsolódó cikk