Együtt a művészetért! Díjátadó Gála: a 2022/23-as évad legjobbjait díjazták a Kecskeméti Nemzeti Színházban

Június 11-én ismét az Együtt a művészetért! Díjátadó Gála keretében adták át az évad legjobbjainak járó díjakat a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

2023. 06. 12., 13:13
Újabb grandiózus sikerekkel a háta mögött lezárta 2022/23-as évadát a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház június 11-én délelőtt, este pedig az évad legjobb művészeinek járó díjakat is kiosztották.
Fotó: Tóth Enikő
A galéria 62 képet tartalmaz

Hosszú évek óta hagyomány már Kecskeméten, hogy az évad záróakkordjaként a nagyszabású Együtt a művészetért! Díjátadó Gálát tekintheti meg a közönség a teátrumban. A helyi Oscar-gálaként emlegetett esemény a nyár egyik kulturális fénypontja a színházban, amelyen amellett, hogy az évad legjobbjait méltatják, a társulat rendre meglepetésekkel teli, fergeteges műsorral készül a nézőknek. Ezúttal sem volt ez másként: a gálaműsort Szente Vajk főrendező állította össze, a színművészek mellett pedig közreműködött a teátrum balett-tagozata (Kecskemét City Balett), valamint a zenei tagozat művészei.

A támogatóknak (CabTec Kft., HÉP - Horváth Építőmester Zrt., Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft., Phoenix Mecano Kecskemét Kft., Reuzál Trend Bt., Tormási Autóház Kft.) köszönhetően idén is kilenc kategóriában adtak át díjakat. Arról, hogy az elismerések kik kezébe kerültek, idén is a közönség döntött, emellett – szintén a szokásokhoz híven – a színház által alapított saját kitüntetést, a Latabár-díjat is odaítélte a vezetőség egy arra érdemes művésznek. A 2022/23-as évadban Járai Máté színművész munkáját méltatták vele.

Az est során elhangzottak az idei évad sikerdarabjainak betétdalai, így többek között felcsendültek a Kőszívű című musical ikonikus Türelem című számának dallamai Mechle Christian, Koltai-Nagy Balázs és Orth Péter színművészek előadásában, a Pletyka című dalt pedig Bori Réka énekelte el varázslatosan. A telefon című opera egy részlete Németh-Nagy Johanna operaének-művész hangján, Madarász Éva zongorakíséretében szólalt meg, a Luxemburg grófja című operett közönségkedvenc nótáival pedig Koltai-Nagy Balázs, Orth Péter és Szabó Dorottya színművészek teremtettek szenzációs hangulatot.

Színpadra léptek egy-egy saját produkcióval a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház balett-tagozatának (Kecskemét City Balett) táncművészei, valamint a teátrum énekkari művészei, továbbá meglepetésprodukcióval és egy különleges fellépővel is készült a színház: Auksz Éva EMeRTon-díjas magyar színésznő a Nine című musical filmváltozatának egyik rendkívüli dalát adta elő.

A hagyományokhoz híven ezúttal sem maradt el a kacagtató Álhírek rovat, amelyben közreműködtek: Aradi Imre, Csapó Virág, Csombor Teréz, Fazakas Géza, Horváth Alexandra, Koller Krisztián, Körtvélyessy Zsolt, Lakatos Máté, Pál Attila, Sirkó László és Szegvári Júlia színművészek.

A közönség ugyancsak hallhatott részleteket az idén összegyűjtött leghumorosabb nézői kérésekből, ezeket Magyar Éva, Ferencz Bálint és Jankovics Anna színművészek prezentálták.

Humorból nem volt hiány: Járai Máté és Bori Réka különleges feldolgozásban adták elő a nagy sikerű – és a jövő évadban visszatérő – Elisabeth című musical egyik varázslatos dalát.

A színház betekintést engedett továbbá a jövő évad repertoárjába is: a már most nagy sikernek örvendő Az Ég tartja a Földet című musical mellett a Meseautó című musicalből is hallhatott egy-egy részletet a közönség. Előbbit Varga-Huszti Máté színművész és a teátrum táncművészei adták elő, míg utóbbiban Mechle Christian, Varga-Huszti Máté színművészek, a színház énekkara, valamint Szőllősi Krisztina és Nagy Nikolett táncművészek működtek közre.

Az est végén Szente Vajk, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház főrendezője ismertette a 2023/24-es évad repertoárját. Az idei Együtt a művészetért! Díjátadó Gála házigazdái Märcz Fruzsina és Járai Máté voltak.

A 2022/23-as évad díjazottjai:

Legjobb női epizodista: JANKOVICS ANNA

A díjat átadta: Horváth Attila, a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója

Legjobb férfi epizodista: SIPOS IMRE

A díjat átadta: Berta Tibor, a CabTec Kft. cégvezetője

Zenei tagozat díjazottja: IVÁN SÁRA

A díjat átadta: Kriskó János, a Kecskeméti Televízió Múzsa című kulturális magazin felelős szerkesztője

Legjobb női táncművész: NAGY NIKOLETT

A díjat átadta: Hajdú Tamás, a Reuzál Trend Bt. cégvezetője

Legjobb férfi táncművész: SZIGETHY NORBERT

A díjat átadta: Baranyiné Tormási Edit, a Tormási Autóház Kft. társtulajdonosa

Legjobb színésznő: BORI RÉKA

A díjat átadta: Andreas Nübler, a Phoenix Mecano Kecskemét Kft. ügyvezető igazgatója

Legjobb színész: ORTH PÉTER

A díjat átadta: Gyenes Balázs, a HÉP - Horváth Építőmester Zrt. ügyvezetője

Legjobb kisszínházi előadás: MACBETH

A díjat átadta: Seres Sára, az Együtt a Művészetért Díjátadó Gála szervezője

Legjobb előadás: KŐSZÍVŰ

A díjat átadta: Engert Jakabné, Kecskemét Megyei Jogú Város alpolgármestere

A 2022/23-as évad Latabár-díjasa: JÁRAI MÁTÉ színművész

Az emlékképeket Radnai Zoltán kecskeméti képző- és iparművész készítette saját tervei alapján. Az alkotás címe: „Igéző”.