Együttműködésre léphet a kecskeméti önkormányzat és az Igazságügyi Minisztérium – A cél a kiberbűnözés megfékezése

2024. 02. 08., 15:42
Senki ne maradjon segítség nélkül, ha bűncselekmény áldozatává válik! Ezzel a céllal építi az Igazságügyi Minisztérium az áldozatsegítő központok országos hálózatát. Csütörtökön délelőtt Kecskeméten, az Arany János utcai központban tartottak széles körű egyeztetést, amelynek elsődleges célja a kiberbűnözés megfékezése volt. Ennek érdekében együttműködésre lép Kecskemét önkormányzata a minisztériummal – jelentették be a megbeszélést követő sajtótájékoztatón.
Fotó: Banczik Róbert
A galéria 15 képet tartalmaz

A még hatékonyabb áldozatsegítés, a jövőbeni együttműködések érdekében tartottak ma (csütörtökön) zártkörű megbeszélést a Kecskeméti Áldozatsegítő Központban. Az egyeztetésen részt vett többek között dr. Répássy Róbert miniszterhelyettes, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára, Király Nóra miniszteri megbízott, Kovács Ernő főispán, Egert Jakabné alpolgármester, valamint dr. Pataki Mariann, az ESZII igazgatója.

Jelen voltak továbbá dr. Szeberényi Gyula Tamás és dr. Salacz László országgyűlési képviselők, Temesvári Ágnes, a Család- és Gyermekjóléti Központ szolgálatvezetője, dr. Rigó Orsolya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának regionális vezetője, dr. Kovács Gábor, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Rendőrfőkapitány-helyettese, Csurka Gyula, a Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője, valamint a házigazda Kecskeméti Áldozatsegítő Központ koordinátora, dr. Barta Gábor. A szakmai megbeszélést követően sajtótájékoztatón ismertették a legfontosabb célkitűzéseket.

– Az Igazságügyi Minisztérium egyik kiemelt feladata az áldozatsegítő központok működtetése. Évek óta dolgoznak a rendszer kiépítésén. A cél, hogy 2025-re minden megyei jogú városban legyen ilyen központ – hangsúlyozta Király Nóra, a minisztérium kommunikációért felelős megbízottja a sajtótájékoztatón.

Mint elmondta, januárban a zalaegerszegi átadót követően tizenháromra emelkedett az országban az áldozatsegítő központok száma. Ezen kívül három áldozatsegítő pont, illetve egy éjjel-nappal hívható áldozatsegítő vonal is működik, annak érdekében, hogy senki ne maradjon segítség nélkül, ha bűncselekményt követnek el ellene.

Király Nóra miniszteri megbízottként kiemelt feladatának tekinti, hogy meglátogassa az áldozatvédelmi központokat, hogy átláthassa működésüket, személyesen ismerhesse meg az egyes helyszíneken folyó munkát, a felmerülő problémákat és a megoldandó feladatokat. Ezért is látogatott el ma városunkba is.

– Kecskeméten igazán jól működik az áldozatsegítő központ – emelte ki a miniszteri megbízott, majd részletezte, milyen széles körű együttműködési rendszer áll az áldozatvédelem mögött. A minisztérium koordinálásával 140 különböző állami szervvel, cégekkel, civil szervezetekkel, segélyszolgálatokkal állnak szoros kapcsolatban.

– Ez a rendszer folyamatosan bővül, ugyanis hiszünk abban, hogy együtt, közös erővel tudunk az áldozatsegítés terén eredményeket elérni – fogalmazott Király Nóra. A mai megbeszélésen is ezért volt jelen az önkormányzattól a rendőrségig számos együttműködő partnerük. Egyeztetésük fő témája pedig a kiberbűnözés volt, ami napjainkban egyre több embert fenyeget.

– Mindent meg fogunk tenni a következő időszakban annak érdekében, hogy a kiberbűnözést megállítsuk, elkapjuk az elkövetőket. Annyira védtelenek velük szemben az emberek, hogy sokszor minden megtakarításukat, a teljes fizetésüket leemelik a számlájukról. Külön munkacsoport jött létre a minisztériumban annak érdekében, hogy visszaszorítsák ezeket a bűncselekményeket, az áldozatoknak pedig minél gyorsabb segítséget nyújtsanak anyagilag és lelkileg egyaránt
— részletezte a miniszteri megbízott.

Ennek érdekében szeretnének Kecskemét önkormányzatával együttműködésre lépni. A cél az, hogy a gyerekeket, akár már az óvodáskorúakat is felkészítsék erre a veszélyforrásra. Napjainkban ugyanis már a legfiatalabbak is kiszolgáltatottak a kiberbűnözőknek, hisz rendszeresen használják az internetet. Ezért kell segítsék a szülőket és a gyerekeket abban, hogy ne váljanak áldozatokká a jövőben.

Engert Jakabné visszatekintett a Kecskeméti Áldozatsegítő Központ elmúlt négyéves működésére. Elmondta, milyen nagy örömmel segítették az Arany János utcai iroda megnyitását. Azóta is folyamatosan nyomon kísérik a központ működését.

– Számos olyan intézményünk van – ilyen például a Család- és Gyermekjóléti Központ –, amellyel szoros kapcsolatot alakított ki a központ
— emelte ki az alpolgármester, aki külön megköszönte, hogy az irodában bensőséges légkörben fogadják az ügyfeleket.

– Ez a bizalmi, barátságos környezet nagyon fontos ebben a munkában. Aki ide bejön, krízishelyzetben van, itt pedig szakmailag és emberileg is megkapja a szükséges támogatást – emelte ki az alpolgármester. Hozzátette, Kecskemét városvezetése továbbra is nyitott az együttműködésre.

– A kiberbűnözés megfékezése érdekében készek vagyunk egy olyan prevenciós módszertani program összeállítására, amely az óvodás korú gyerekektől egészen a legidősebb korosztályokig mindenkit megszólít – fogalmazott Engert Jakabné a sajtótájékoztatón.